Китай ще направи така щото хората, които подкрепят независимостта на Тайван, да носят доживотна наказателна отговорност. Това обяви говорителка на китайската служба по въпросите на Тайван, информира "Ройтерс".

Това е първият път, в който Китай излага конкретно наказание за хора, смятани, че подкрепят независимостта на Тайван, докато напрежението нараства между континенталната част и самоуправляващия се остров, който Китай претендира като свой.

Китай твърд: Никой и нищо не може да ни раздели от Тайван

Китай твърд: Никой и нищо не може да ни раздели от Тайван

Пекин разкритикува САЩ, че увеличават нестабилността в региона

Службата посочи премиера на Тайван Су Цен-чан, председателя на парламента Ю Си-кун и външния министър Джоузеф Ву като хора, които "упорито подкрепят тайванската независимост", и за първи път оповести публично, че е съставила списък на хората, които попаднат в тази категория.

Китай ще наложи наказание на хората в списъка, като не им позволява да влизат в континенталната част и в специалните административни райони на Китай Хонконг и Макао, уточни говорителката Жу Фънлиан.

Хората от черния списък няма да имат право да си сътрудничат с юридически лица или хора от континенталната част, нито техните компании или организации, които ги финансират, няма да имат право да печелят от континенталната част.

Външният министър на Тайван призовава Европа срещу Китай

Външният министър на Тайван призовава Европа срещу Китай

Джоузеф Ву: Възходът на Китай е определящото предизвикателство за демократичните държави в света

Тайванските политици частично разчитат на дарения от компании, за да финансират предизборните си кампании. Много тайвански компании извличат печалби от бизнес с континенталната част. Десетки хиляди тайванци в момента работят там.

Китай също така щял да предприеме "всякакви други необходими мерки" срещу тези хора, подчерта говорителката.

Тя изтъкна, че посланието, което Китай иска да изпрати на привържениците на независимостта на Тайван, е: "Онези, които забравят предците си, предават родината и разделят страната, никога няма да свършат добре и ще бъдат отхвърлени от народа и ще бъдат съдени от историята."

Съветът по въпросите на континенталната част на Тайван не е отговорил на искане за коментар.

САЩ увериха Тайван, че са ангажирани да му помогнат да се отбранява

САЩ увериха Тайван, че са ангажирани да му помогнат да се отбранява

Отношенията между САЩ и Тайван били стабилни