Висшият представител на САЩ в Тайван Сандра Оудкърк обяви, че САЩ са ангажирани да помогнат на Тайван да се отбранява на фона на засиленото напрежение между Тайпе и Пекин, информира "Ройтерс".

Говорейки пред репортери на първата си пресконференция, откакто пое поста си през юли, тя определи отношенията на САЩ с Тайван като "стабилни".

"Съединените щати имат ангажимент да помогнат на Тайван да осигури своята самоотбрана", увери Оудкърк, която оглавява Американския институт в Тайван, който е де факто посолството на САЩ при липсата на официални дипломатически отношения.

Тайван вярва в американската подкрепа

Тайван вярва в американската подкрепа

Островът не иска война с Китай

Нейните коментари идват след като напрежението между Тайван и Китай, който не изключва превземането на демократично управлявания остров със сила, ескалира през последните седмици.

Въпреки че САЩ, както повечето страни, нямат официални отношения с претендирания от Китай остров, те са най-важният международен поддръжник и главният доставчик на оръжие. Администрацията на президента Джо Байдън се опита да заяви отново тази подкрепа, разгневявайки Пекин.

Вашингтон е задължен по закон да предостави на Тайван средства за отбрана, но отдавна следва политика на "стратегическа неяснота" относно това дали ще се намеси военно, за да защити Тайван в случай на китайско нападение.

САЩ обещават широка и решителна подкрепа на НАТО, ЕС и Тайван

САЩ обещават широка и решителна подкрепа на НАТО, ЕС и Тайван

САЩ поддържат по-силна европейска отбрана, която допълва и укрепва НАТО

На въпрос дали САЩ ще застанат в защита на Тайван, ако Китай атакува, Оудкърк отговори, че политиката спрямо Тайван била ясна и остава непроменена, цитирайки няколко американски закона, уреждащи отношенията им с Тайван.

Неотдавнашното увеличение на китайските военни учения в идентификационната зона на ПВО на Тайван е част от това, което Тайпе смята за засилен военен тормоз от Пекин.

Министърът на отбраната на Тайван Чю Куо-чен заяви по-рано този месец, че военното напрежение с Китай е най-сериозното от повече от 40 години.

САЩ подкрепят Тайван, но не искат война с Китай

САЩ подкрепят Тайван, но не искат война с Китай

Политиката не се променя, заключи Байдън

В интервю за CNN, излъчено вчера, президентът на Тайван Цай Ингвен потвърди, че малък брой американски сили са в Тайван, за да обучават тайвански войници.

Попитана за повече подробности относно присъствието на американските сили на острова, Оудкърк отказа да коментира конкретни операции или обучение.

"Ние се ангажираме с нашите партньори в Тайван рутинно, за да оценим уязвимостите, да оценим начините, по които можем да подкрепим Тайван в засилването на собствената му самозащита", отбеляза тя.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън във вторник призова всички страни членки на ООН да подкрепят "стабилното" участие на Тайван в системата на ООН.

Си Дзинпин: Обединението с Тайван трябва да бъде изпълнено

Си Дзинпин: Обединението с Тайван трябва да бъде изпълнено

Трябва да се постигне мирно, но предупреди, че китайският народ има славна традиция да се противопоставя на сепаратизма