Президентът на САЩ Джи Байдън заяви, че САЩ са ангажирани да дойдат в защита на Тайван, ако бъде атакуван от Китай - позиция, която изглежда в противоречие с заявената от Америка политика на "стратегическа неяснота". Попитан два пъти от CNN дали САЩ ще защитят Тайван, ако Китай нападне, Байдън каза, че ще го направи.

"Да, имаме ангажимент да го направим ", отговори той.

Байдън е правил подобни изявления в миналото, само за да каже Белият дом, че дългогодишната политика на САЩ не се е променила спрямо острова. САЩ предоставят на Тайван отбранителни оръжия, но остават умишлено двусмислени дали ще се намесят военно в случай на китайско нападение.

Тайван отказва да започне война с Китай

Тайван отказва да започне война с Китай

Напрежението в Тайванския проток обаче расте

Съгласно политиката на "Един Китай" САЩ признават претенцията на Китай за суверенитет над Тайван. През последните седмици Пекин изпрати десетки бойни самолети близо до идентификационната зона на ПВО на Тайван (ADIZ), а китайският президент Си Дзинпин каза, че "обединението" между Китай и Тайван е неизбежно.

Байдън каза, че не се готви за умишлен военен конфликт с Китай, но посочи, че се притеснява от неволна ескалация.

"Китай, Русия и останалият свят знаят, че имаме най-мощната армия в историята на света. Не се притеснявайте дали ще бъдат по-мощни, каза той. Но трябва да се притеснявате дали те ще се включат или не в дейности, които ги поставят в положение, в което може да направят сериозна грешка."

Байдън, позовавайки се на връзката си с китайския лидер Си Дзинпин, заяви, че не иска да навлиза в продължителен конфликт.

"Говорих и прекарах повече време със Си Дзинпин, отколкото всеки друг световен лидер. Ето защо чувате хората да казват, че Байдън иска да започне нова студена война с Китай. Не искам студена война с Китай. Искам Китай да разбере, че няма да отстъпим и да променим нито един от нашите възгледи.

The Wall Street Journal: Американски войски са разположени в Тайван поне от година

The Wall Street Journal: Американски войски са разположени в Тайван поне от година

Сили на САЩ са разгърнати за засилване на защитата на острова от агресия на Китай

По-късно служител на Белия дом разясни коментарите на Байдън тази вечер за Тайван, като каза, че Байдън "не обявява никаква промяна в нашата политика и няма промяна в нашата политика" в изказванията си за Китай и Тайван.

"Отношенията на САЩ в областта на отбраната с Тайван се ръководят от Закона за отношенията с Тайван. Ние ще спазваме ангажимента си съгласно закона, ще продължим да подкрепяме самозащитата на Тайван и ще продължим да се противопоставяме на всякакви едностранни промени в статуквото", каза служителят.