Американско звено за специални операции и контингент от морската пехота действат тайно в Тайван за обучение на армията, според американски служители, съобщава The Wall Street Journal в четвъртък. 

Американските сили са разгърнати като част от усилията за засилване на защитата на острова, тъй като нараства опасението от потенциалната агресия на Китай

Според доклада на WSJ около две дузини членове на специалните операции и подкрепящи войски на САЩ обучават малки части от сухопътните войски в Тайван.

Корпусът на морската пехота на САЩ си сътрудничи с местните морски сили при обучение. Според официални лица американските сили действат в Тайван от поне година.

Разполагането на американските сили за специални операции отразява загрижеността на Пентагона относно тактическите способности на Тайван в светлината на китайското военно натрупване и последните заплахи и нахлувания срещу острова.

В понеделник множество китайски военни самолети влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван, а държавните медии отправяха заплахи към Австралия.

В неделя Държавният департамент на САЩ публикува изявление, предупреждаващо Китай срещу "провокативна военна дейност", наричайки го "дестабилизиращ".

Тайван се оплака от невиждана за 40 г. китайска агресия, Байдън разговаря със Си Дзинпин

Тайван се оплака от невиждана за 40 г. китайска агресия, Байдън разговаря със Си Дзинпин

Китай вече има способността да нахлуе в Тайван и може да извърши пълномащабна инвазия до 2025 г.

"Съединените щати са много обезпокоени от провокативната военна дейност на Китайската народна република в близост до Тайван, която е сестабилизираща, рискува грешни изчисления и подкопава регионалния мир и стабилност", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Министърът на отбраната на Тайван Чиу Куо-чън предупреди в сряда, че до 2025 г. Китай ще може да започне пълномащабна атака срещу Тайван.

Представителите на Белия дом и Пентагона отказаха да коментират разполагането на американските военни сили. Нямаше незабавен отговор на исканията за коментар от Тайпе. Разполагането е ротационно, казаха американските служители, което означава, че членовете на американските части служат по променлив график.

Външното министерство на Китай заяви в изявление, че призовава САЩ да се придържат към предишните споразумения и да прекратят военната помощ за Тайван. "Китай ще предприеме всички необходими стъпки за защита на своя суверенитет и териториална цялост", се казва в съобщението.

Азиатски медийни съобщения миналата година, предполагащи възможно разполагане на американски морски пехотинци в Тайван, никога не бяха потвърдени от американските власти. 

Отделът за специални операции и морският контингент са символични усилия на САЩ за повишаване на доверието на Тайпе в изграждането на отбраната му срещу потенциална китайска агресия. Настоящи и бивши служители на правителството на САЩ и военни експерти смятат, че задълбочаването на връзките между американските и тайванските военни части е по-добре от просто продажба на военно оборудване на Тайван.

САЩ са продали на Тайван военна техника за милиарди долари през последните години, но настоящи и бивши служители смятат, че Тайван трябва да започне да инвестира по-сериозно и умно в отбраната си.

"Тайван силно пренебрегваше националната си отбрана през първите 15 години на този век, купувайки твърде скъпо оборудване, което ще бъде унищожено в първите часове на конфликта и твърде малко по пътя на по-евтини, но смъртоносни системи - противокорабни ракети, интелигентни морски мини и добре обучени резервни и спомагателни сили - което би могло сериозно да усложни военните планове на Пекин", казва Мат Потингър, виден сътрудник в института Хувър в Станфордския университет, който е бил заместник-съветник по национална сигурност по време на администрацията на Тръмп.

Байдън и Си Дзинпин провеждат виртуална среща до края на годината

Байдън и Си Дзинпин провеждат виртуална среща до края на годината

Първата им официална среща на върха

Потингер коментира, че общите военни разходи на Тайван са подобни на тези на Сингапур, който има една четвърт от населението на Тайван и "няма Китай, който да диша зад врата му".

През май Кристофър Майер, който по-късно стана помощник-министър на отбраната за специални операции, каза пред Сенатския комитет по въоръжените сили по време на изслушването си за потвърждение, че САЩ трябва да обмислят много сериозно такова разполагане на сили, за да помогнат на Тайван да укрепи своите способности.  Майер, който е работил в Пентагона, не каза, че силите за специални операции вече действат там.

Майер каза на сенаторите през май, че американските подразделения за специални операции могат да покажат на силите в Тайван как да се защитават срещу десант или да тренират за десетки други операции, необходими за защита на острова.

"Мисля, че това е нещо, което трябва да обмислим сериозно, докато мислим за конкуренцията в обхвата на различни възможности, които можем да приложим", каза тогава той, имайки предвид отделите за специални операции.

Въпреки че някои аспекти на разполагането на САЩ могат да бъдат класифицирани, това се счита и за политически чувствително предвид напрегнатите отношения между САЩ и Китай, според американските представители.

Китай вероятно ще разглежда присъствието на американските военни сили като нарушение на ангажиментите, поети от Вашингтон в минали споразумения. При едно установяване на официални отношения между САЩ и Китай през 1979 г., Вашингтон се съгласи да прекъсне официалните връзки с Тайван, да прекрати споразумение за отбрана и да изтегли силите си от острова. По -късно САЩ заявиха, че ще намалят продажбите на оръжие за Тайван.

Говорителят на Пентагона посочи Закона за отношенията с Тайван от 1979 г., приет от Конгреса и каза, че законът предвижда оценка на нуждите на Тайван в отбраната и заплахата от Китайската народна република.

"Бих отбелязал, че КНР засили усилията за сплашване и натиск върху Тайван, включително увеличаване на военните дейности, провеждани в околностите на Тайван, които според нас дестабилизират и увеличават риска от грешни изчисления", заяви говорителят Джон Супле в изявление .

Администрацията на Тръмп разхлаби правилата, които ограничаваха контактите с Тайван от американските служители, с ход, който по това време беше аплодиран от тайванските служители. Ограниченията ограничават обмена между САЩ и Тайван, за да се избегне провокирането на Китай. Администрацията на Байдън продължи с някои действия на своя предшественик, изпращайки делегация на САЩ в Тайпе през април.

Преди да напусне поста си, администрацията на Тръмп разсекрети стратегическата рамка на САЩ за Индо-Тихоокеанския регион, документ от 10 страници, който очертава широко целите за региона.

В част за Тайван се казва, че Китай ще предприеме "все по-решителни стъпки, за да принуди обединение с Тайван" и препоръчва САЩ "да дадат възможност на Тайван да разработи ефективна асиметрична отбранителна стратегия и способности, които да помогнат за гарантиране на неговата сигурност, свобода от принуда, устойчивост и способности да ангажира Китай при собствените си условия."

Стратегията също така призовава за военно присъствие на САЩ "с надежда за борба", за да се предотврати китайското господство в района, който включва Тайван.

Документът не е изместен от нова административна стратегия на Байдън, нито се прилага технически. Служителите на администрацията на Байдън признаха, че има области на приемственост между двете администрации по отношение на политиките за Китай.

ЦРУ създава група за борба с Китай в ера на стратегическа конкуренция на велики сили

ЦРУ създава група за борба с Китай в ера на стратегическа конкуренция на велики сили

Бърнс: Най-важната геополитическа заплаха пред която сме изправени през 21-ви век