Военното напрежение с Китай е най-лошото от повече от 40 години, заяви тайванският министър на отбраната в сряда, дни след като рекорден брой китайски самолети влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на острова, съобщава "Ройтерс".

За период от четири дни, започващ миналия петък, Тайван съобщи, че близо 150 самолета на китайските военновъздушни сили са влезли в зоната му за противовъздушна отбрана, част от модела на това, което Тайпе нарича продължаващия тормоз на Пекин над острова.

Попитан от законодател за настоящото военно напрежение с Китай в парламента, министърът на отбраната Чиу Куо-ченг каза, че ситуацията е "най-сериозната" от повече от 40 години.

Китай изпрати 52 самолета в зоната на ПВО на Тайван

Китай изпрати 52 самолета в зоната на ПВО на Тайван

В мисията са участвали 34 изтребителя J-16 и 12 ядрени бомбардировача H-6

"За мен като военен спешността е точно пред очите ми", каза той пред парламентарна комисия, преглеждаща специалните военни разходи от 8,6 милиарда долара за оръжия собствено производство, включително ракети и военни кораби.

Чиу каза, че Китай вече има способността да нахлуе в Тайван и може да извърши пълномащабна инвазия до 2025 г. 

САЩ, основният военен доставчик на Тайван, потвърдиха своя твърд ангажимент към Тайван и също критикуваха Китай. Пекин обвинява политиката на Вашингтон в подкрепа на Тайван с продажби на оръжия и изпращане на военни кораби през Тайванския проток за повишаване на напрежението.

Специалните военни разходи на Тайван през следващите пет години ще отидат най-вече за военноморски оръжия, включително противокорабни оръжия, като например наземни ракетни системи. 

"Катастрофални" последици за мира грозят Азия при огъване на Тайван пред Китай

"Катастрофални" последици за мира грозят Азия при огъване на Тайван пред Китай

Тайванският президент призовава Пекин за преговори в дух на равенство

Американският президент Джо Байдън заяви, че той и китайският му колега Си Дзинпин са се съгласили да спазват "тайванското споразумение", съобщава БиБиСи.

Изглежда, че Байдън има предвид дългогодишната политика за "Един Китай" на Вашингтон, според която той признава Китай, а не Тайван. Това споразумение обаче позволява на Вашингтон да поддържа "стабилни неофициални" отношения с Тайван.

Тайван има своя собствена конституция, военни и демократично избрани лидери и се смята за суверенна държава. Пекин обаче разглежда Тайван като отцепила се провинция и не изключва възможната употреба на сила за постигане на обединение с острова.

Политиката "Един Китай", за която се смята, че са говорили Байдън и Си, е ключов крайъгълен камък в китайско-американските отношения, но е различен от принципа на единния Китай, според който Китай настоява Тайван да е неотменна част от Китай и да бъдат обединени един ден.

"Говорил съм със Си за Тайван. Съгласни сме ... ще спазваме тайванското споразумение", каза Байдън. "Дадохме ясно да се разбере, че не мисля, че той трябва да прави нещо друго освен да спазва споразумението.

Анализаторите предупреждават, че Пекин става все по-нервен, че правителството на Тайван придвижва острова към официална декларация за независимост и иска да спре президента Цай Инг-вен от предприемането на каквито и да било действия.

Китай предупреди, че е грешка да се подценява решителността му за Тайван

Китай предупреди, че е грешка да се подценява решителността му за Тайван

Пекин ще гради отношения с други държави само въз основа на принципа "един Китай"

Байдън изпрати съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан за разговори с висшия китайски съветник по външна политика Ян Джичи в Швейцария, тъй като двете страни се сблъскват по различни въпроси, включително Тайван и търговията, съобщава АП.

Срещата в сряда в Цюрих, се случва, след като Белият дом в понеделник разкритикува Пекин за няколко дни на продължителен военен тормоз срещу Тайван.

Преговорите трябва да бъдат продължение на разговора на Байдън с президента Си Дзинпин, тъй като администрацията продължава "да се стреми отговорно да управлява конкуренцията" между двете страни, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн.

Белият дом тази седмица изрази опасения, че Пекин подкопава регионалния мир и стабилност със своите "провокативни" действия.

Търговският представител на САЩ Катрин Тай заяви в реч в понеделник, че планира откровени разговори с официални лица в Пекин относно временна търговска сделка, насочена към разрешаване на търговската война.

Тай каза, че не иска да "разпалва търговското напрежение с Китай". Но нейните коментари предполагат, че Байдън ще продължи да налага строги мита срещу Китай, приети от неговия предшественик Доналд Тръмп.

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Набляга се на ракети - ядрени, крилати, хиперзвукови, противокорабни, балистични, както и на подводници, и на самолети

Байдън многократно е призовавал Китай за това, което администрацията вижда като принудителните търговски практики на Пекин, нарушенията на правата на човека срещу етническите малцинства и справянето с пандемията с коронавирус, произхождаща от провинцията Ухан в страната.

В същото време администрацията изрази надежда, че двете страни могат да работят заедно по въпроси от взаимен интерес - включително изменението на климата и предотвратяването на ядрена криза на Корейския полуостров - въпреки различията.

Служителите на администрацията изразиха разочарование, че взаимодействието с високопоставени китайски служители е било по-малко от конструктивно.

През юни държавният секретар Антъни Блинкън и Ян имаха напрегнат разговор, като Пекин каза на САЩ да престанат да се месят във вътрешните им дела и обвинява Вашингтон, че е политизирал търсенето на произхода на пандемията COVID-19.

Съливан и Блинкън също имаха разгорещен обмен с Ян, когато се срещнаха през март с висши китайски служители в Анкоридж. На тази среща Ян обвини САЩ, че не са се справили със собствените си проблеми с правата на човека и оспори това, което според него е американско лицемерие.

South China Morning Post първи съобщиха за срещата между Съливан и Ян. Съливан също ще пътува тази седмица до Брюксел и Париж за разговори със съюзниците.

Ръководителят на ВВС на САЩ: Трябва да посрещнем Китай с бързина, фокус и ангажираност

Ръководителят на ВВС на САЩ: Трябва да посрещнем Китай с бързина, фокус и ангажираност

Генерал Чарлз Браун иска бърза поготовка, за да няма риск от загуба в бъдещ въоръжен конфликт