Тайван предложи допълнителни военни разходи в размер на 240 млрд. тайвански долара (8,69 млрд. щатски долара) през следващите пет години, включително за нови ракети, след като предупреди за спешна необходимост от модернизиране на оръжията пред лицето на "сериозна заплаха" от гигантския съсед Китай, информира "Ройтерс".

Президентът на Тайван Цай Ингвен направи модернизирането на въоръжените сили - добре въоръжени, но изглеждащи малки в сравнение с тези на Китай - и увеличаването на разходите за отбрана приоритет, особено след като Пекин засилва военния и дипломатически натиск срещу острова, който претендира като "свещена" китайска територия.

Тайван: Китай може да "парализира" отбраната ни

Тайван: Китай може да "парализира" отбраната ни

Островната държава се опасява от кибератаки от страна на Пекин

Новите пари, които идват като допълнение на планираните военни разходи от 471,7 млрд. долара за 2022 г., ще трябва да бъдат одобрени от парламента, където управляващата партия на Цай има голямо мнозинство, което означава, че преминаването им трябва да мине гладко.

"Китайските комунисти продължават да инвестират сериозно в отбраната, военната му сила нараства бързо и често изпраща самолети и кораби, за да нахлуват и тормозят нашите морета и въздушно пространство", се казва в изявление на тайванското министерство на отбраната след седмичното заседание на кабинета.

"Пред лицето на сериозните заплахи от врага, националната армия активно участва във военното строителство и подготвителни работи и е спешно да се получат зрели и бързи оръжия и оборудване за масово производство за кратък период от време", допълват тайванските военни.

Тайван обвини Китай, че иска да "подражава" на талибаните

Тайван обвини Китай, че иска да "подражава" на талибаните

Тайпе се опасява, че може да последва участта на Афганистан

Заместник-министърът на отбраната Ван Шин-лун каза пред репортери, че всички нови оръжия ще бъдат произведени в страната, тъй като Тайван увеличава собственото си производство, въпреки че САЩ вероятно ще останат важен доставчик на части и технологии.

Тайван се стреми да демонстрира, че може да се защити, особено на фона на въпроси дали САЩ ще се притекат на помощ, ако Китай атакува.

"Само ако гарантираме нашата сигурност и покажем решителност, международната общност ще мисли добре за нас", отбеляза говорителят на кабинета Ло Пин Чен, като констатира: "Други ще ни помогнат само ако ние си помогнем сами."

Китай провежда офанзивни учения с кораби и самолети край Тайван

Китай провежда офанзивни учения с кораби и самолети край Тайван

Тайван предупреди Китай да не се заблуждава, че е Афганистан

Оръжията, които Тайван има за цел да купи с парите, включват крилати ракети и военни кораби, добави министерството.

Тайван изпитва нови ракети с далечен обсег край южното и източното си крайбрежие и макар да не даде подробности, дипломати и експерти заявиха, че те вероятно ще могат да ударят цели далеч в Китай.

Допълнителните пари вероятно ще бъдат добре приети във Вашингтон, който притиска Тайван да модернизира въоръжените си сили, за да стане по-мобилен, така че да може да се превърне в "бодливо прасе", трудно за атакуване от Китай.

Тайван вече пусна в експлоатация нов клас високо подвижни стелт бойни кораби, които Тайван нарича "убиец на самолетоносачи" заради комплекта си от ракети и разработва свои собствени подводници.

Обявлението идва, докато Тайван е в разгара на годишните си военни учения Хан Куанг. 

Днес тайванската армия симулира отблъскване на инвазия, стреляйки с артилерия към морето от плаж на южното крайбрежие на страната.

Китай обеща решителни действия и контрамерки за продажбата на оръжия от САЩ на Тайван

Китай обеща решителни действия и контрамерки за продажбата на оръжия от САЩ на Тайван

Пекин няма да позволи "намеса във вътрешните работи на Китай"