Външното министерство на Китай критикува в четвъртък обявяването на сделка за продажба на оръжие между САЩ и Тайван, като го нарече "намеса във вътрешните работи на Китай". 

Говорителят на външното министерство подчерта, че Пекин ще предприеме "решителни действия" и "необходимите контрамерки" в отговор на хода на Вашингтон. Пентагонът по-рано заяви, че ще достави на Тайван 40 от своите самоходни артилерийски системи M109A6 "Паладин" в сделка на стойност 750 милиона долара.

Преди това китайският външен министър Ван И на среща на външните министри в Източна Азия обяви пълния провал на опитите на американските и японските власти да се намесят във вътрешните работи на Китай под предлог за защита на правата на човека.

"САЩ и други отделни държави използват тази платформа за многостранни консултации с цел да очернят Китай и да се намесят във вътрешните му работи", каза Ван И, който говори по време на дебат относно ситуацията в Синдзян и автономния район Хонконг. "Тези банални стереотипи са просто несъстоятелни, те не се подкрепят от членовете на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия".

По думите му опитите на Вашингтон и Токио под правдоподобен предлог да окажат натиск върху Пекин са в противоречие с международните дипломатически норми. "Това е сериозно нарушение на националния суверенитет и ние категорично опровергаваме валидността на подобни злонамерени атаки".

Пентагонът обяви продажба на артилерия за $ 750 млн. на Тайван

Пентагонът обяви продажба на артилерия за $ 750 млн. на Тайван

Тайван да се справи с настоящи и бъдещи заплахи и допълнително ще подобри оперативната съвместимост със САЩ и съюзници