Китай иска да "подражава" на талибаните. Това заяви външният министър на Тайван Джоузеф Ву, цитиран от "Ройтерс".

Той заяви, че островната държава, която Пекин претендира за суверенна китайска територия, не желае да бъде обект на комунизъм или престъпления срещу човечеството.

Бързото падане на подкрепеното от САЩ афганистанско правителство предизвика разгорещен дебат в Тайван дали те могат да бъдат споходени от същата участ при евентуално китайско нашествие. От своя страна Пекин заяви, че съдбата на Кабул е показала на Тайван, че не може да се довери на Вашингтон.

Китай приветства талибаните - иска приятелски отношения

Китай приветства талибаните - иска приятелски отношения

Пекин уважавал правото на афганистанския народ да определя независимо собствената си съдба

В отговор на Държавния департамент на САЩ, който призова Китай да спре да оказва натиск върху острова, тайванският външен министър благодари на САЩ за отстояването на желанията и интереса на гражданите на Тайван.

"Китай мечтае да подражава на талибаните, но ще бъда откровен - имаме воля и средства да се защитим", подчерта Ву.

Китай се стреми да изгради връзки с талибаните въпреки собствените си притеснения относно възможния ефект върху действащите в китайския Синдзян "ислямистки екстремисти", както ги определя Пекин.

През последните месеци Тайван алармира за засилен дипломатически и военен натиск от страна на Китай, включително многократни военновъздушни и военноморски учения край острова, което предизвика безпокойство във Вашингтон и други западни столици.

Пекин пък негодува заради подкрепата на САЩ за Тайван въпреки липсата на официални дипломатически връзки между Вашингтон и Тайпе.

САЩ и очакваната инвазия на Китай в Тайван

САЩ и очакваната инвазия на Китай в Тайван

Избор да изоставят приятелска, демократична страна или да рискуват всеобхватна война за непопулярна сред американците кауза