Китай извърши щурмови учения край Тайван във вторник, като военни кораби и изтребители се упражняваха в югозападната и югоизточната част на острова, което според въоръжените сили на страната е отговор на "външна намеса" и "провокации", съобщава "Ройтерс".

В кратко изявление Източното командване на китайската армия заяви, че военни кораби, самолети за борба с подводници и изтребители са изпратени в близост до Тайван, за да извършат "съвместни огневи атаки и други учения, използващи действителни войски".

Висш служител, запознат с планирането на сигурността на Тайван, каза пред "Ройтерс", че китайските военновъздушни сили са провели учения за превъзходство във въздуха, използвайки своите изтребители J-16.

"В допълнение към търсенето на надмощие във въздуха над Тайван, те също провеждат чести операции за електронно разузнаване и електронни смущения. Тайван вярва, че Китай се опитва да събира сигнали от американски и японски самолети, за да може "да парализират самолети, включително F-35 във война".

Ръководителят на ВВС на САЩ: Трябва да посрещнем Китай с бързина, фокус и ангажираност

Ръководителят на ВВС на САЩ: Трябва да посрещнем Китай с бързина, фокус и ангажираност

Генерал Чарлз Браун иска бърза поготовка, за да няма риск от загуба в бъдещ въоръжен конфликт

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че 11 китайски самолета са влезли в зоната за противовъздушна отбрана, включително два бомбардировача H-6K с ядрени оръжия и шест изтребителя J-16, и че са разбъркали реактивни самолети, за да предупредят китайските самолети да се отдалечат.

Докато в китайското изявление не се посочва точно място за ученията, тайванското министерство на отбраната заяви, че са летели в район между Тайван и контролираните от Тайван острови Пратас в горната част на Южнокитайско море.

Някои от самолетите също за кратко влязоха в стратегическия канал Баши край южен Тайван, който води към Тихия океан, според карта, предоставена от министерството. "Националната армия има пълно разбиране и направи пълна оценка на ситуацията в региона на Тайванския проток, както и на свързаните с това събития в морето и във въздуха и е подготвена за различни реакции".

В изявлението на китайската армия се отбелязва, че САЩ и Тайван "многократно са се сговаряли в провокации и са изпращали сериозни грешни сигнали, сериозно накърняващи суверенитета на Китай и сериозно подкопаващи мира и стабилността в Тайванския проток".

"Това учение е необходимо действие, основано на настоящата ситуация със сигурността в Тайванския проток и необходимостта от защита на националния суверенитет. Това е тържествен отговор на външна намеса и провокации от силите за независимост на Тайван." 

Байдън: Войната в Афганистан вече не е наша, страната да се пребори с талибаните
Обновена

Байдън: Войната в Афганистан вече не е наша, страната да се пребори с талибаните

Защити решението си за изтегляне, въпреки яростните критики

Тайван няма да се срине като Афганистан в случай на атака, заяви във вторник премиерът Су Цзен-чанг, непряко предупреждение към могъщия съсед Китай да не се "заблуждава" и да мисли, че може да превземе острова.

Поражението на афганистанското правителство след изтеглянето на американските сили и бягството на президента предизвика дискусия в Тайван за това какво ще се случи в случай на китайска инвазия и дали САЩ ще помогнат за защитата на Тайван.

На въпрос дали президентът или премиерът ще избягат, ако "врагът е пред портите", като в Афганистан, Су отговори, че хората не се страхуват нито от арест, нито от смърт.

"Днес има мощни държави, които искат да погълнат Тайван, използвайки сила и също така не се страхуваме да бъдем убити или затворени", каза той. "Ние трябва да пазим тази страна и тази земя, а не да бъдем като определени хора, които винаги говорят за престижа на врага и нямат нашата решителност."

"Това, което се случи в Афганистан, показа, че ако една държава е във вътрешен хаос, никаква външна помощ няма да има значение и тайванците трябва да вярват в своята земя и че могат да я защитят", добави Су.

"Ние също казваме на чуждестранните сили, които искат да нахлуят и да завладеят Тайван - не се заблуждавайте", добави Су, имайки предвид Китай.

Съединените щати, както повечето страни, нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но са най -важният им международен поддръжник и доставчик на оръжия. В Тайван обаче отдавна има опасения, че в случай на китайска атака САЩ или няма да имат желание да не могат да се притекат на помощ на острова.

Президентът Цай Инг-вен наблюдава амбициозна програма за военна модернизация, за да подсили вътрешната оръжейна индустрия и да превърне Тайван в крепост, оборудвана с модерни, високомобилни оръжия, за да направи китайската инвазия възможно най-трудна, като загуба на човешка сила и техника.

TIME: Настоящи и бъдещи съюзници, още ли вярвате на САЩ?

TIME: Настоящи и бъдещи съюзници, още ли вярвате на САЩ?

"Изкуството" на Байдън в Афганистан не е "Изкуството на войната" на Сун Дзъ