Тайван съобщи за най-голямото нахлуване на китайските ВВС в зоната на ПВО в понеделник с 52 самолета, като заяви, че тайванските ВВС трябва да се борят за четвърти пореден ден, за да гонят натрапниците, докато напрежението се засилва, съобщава "Ройтерс".

От петък, когато Китай отбеляза своя национален празник, страната започна масирано увеличение на мисиите си, като почти 150 самолета летяха в зоната за отбрана за период от четири дни.

Китай отбеляза националния си празник с масово въздушно нахлуване до Тайван

Китай отбеляза националния си празник с масово въздушно нахлуване до Тайван

18 изтребителя J-16, 4 Су-30, два ядрени бомбардировача H-6 и самолет за борба с подводници

Последната мисия включва 34 изтребителя J-16 и 12 ядрени бомбардировача H-6, които летяха в район до островите Пратас.

Тайвански изтребители бяха вдигнати, за да посрещнат китайските самолети, а ракетни системи бяха разгърнати, за да ги наблюдават, добави той.

САЩ призоваха в неделя Китай да прекрати провокативните си военни дейности близо до Тайван, докато правителството на острова също осъди Пекин.

Китай все още не е коментирал. Обаждания до китайското министерство на отбраната в понеделник останаха без отговор. Страната е в средата на едноседмичния си национален празник.

Тайван определи действията на Китай като война в "сивата зона", предназначена да изтощи тайванските сили и да изпита техните способности.

Източник от Тайван, запознат с въпросите за сигурността в региона, каза пред "Ройтерс" по-рано в понеделник, че китайските самолети вероятно извършват симулирани атаки срещу американските самолетоносачи, съобщи източникът, каквито Китай многократно е извършвал близо до Тайван през последните няколко месеца.

ВМС на САЩ изпратиха въпроси към Пентагона, който не отговори веднага на искане за коментар.

Китай стряска Тайван с бойната си авиация

Китай стряска Тайван с бойната си авиация

Напрежение в региона

Самолетоносачът "Роналд Райгън" влезе в Южнокитайско море в края на миналия месец. В понеделник японското министерство на отбраната заяви, че корабът, заедно с друг самолетоносач USS Carl Vinson, са провели многонационални съвместни учения във води югозападно от Окинава, въпреки че не са посочили точно местоположение.

Окинава е дом на голяма американска военна база и се намира североизточно от Тайван.

Началото на дейностите на Китай също може да бъде умишлено и определено като сплашване към Япония. Фумио Кишида представи кабинета си по -рано в понеделник.

Представител на японското министерство на отбраната отказа коментар.

"Въпреки че наблюдаваме отблизо развитието между Китай и Тайван, не коментираме всеки един от тях", каза служителят пред "Ройтерс".

Китай по-рано заяви, че подобни полети имат за цел да защитят суверенитета и са насочени срещу "тайно споразумение" между Тайван и САЩ, най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжие за острова.

Китай засили военния и политическия натиск, за да се опита да принуди Тайван да приеме китайския суверенитет.

Тайван заклейми рекордното нахлуване на военни самолети на Китай

Тайван заклейми рекордното нахлуване на военни самолети на Китай

Все по-изострено напрежение между двете страни