Тайванските военновъздушни сили за пореден път бяха вдигнати, за да предупредят 25 китайски самолета, които са влезли в зоната му за противовъздушна отбрана, съобщи министерството на отбраната в Тайпе, същия ден, в който Китай отбеляза своя национален празник - основаването на Китайската народна република, съобщава "Ройтерс".

Тайван се оплаква над година от повтарящи се мисии на китайските ВВС в близост до демократично управлявания остров, обикновено в югозападната част на зоната за ПВО близо до контролираните от Тайван острови Пратас.

Тайван иска далекообхватни оръжия срещу Китай

Тайван иска далекообхватни оръжия срещу Китай

Нови ракети в лицето на сериозна заплаха от Китай

Най-новата китайска мисия бе с 18 изтребителя J-16, 4 Су-30, два ядрени бомбардировача H-6 и самолет за борба с подводници.

Най-голямото нахлуване бе през юни и включващо 28 китайски самолета.

Миналата седмица Китай изпрати 24 изтребителя към Тайван, след като Тайван обяви, че ще кандидатства за присъединяване към тихоокеанска търговска група, към която кандидатства и Китай.

Тайван и Китай се разделиха по време на гражданска война през 1949 г. и Китай не изключва използването на сила за обединение с Тайван. Пекин се противопоставя на участието на Тайван в международни организации.

Британски военен кораб през Тайванския проток вбеси Китай

Британски военен кораб през Тайванския проток вбеси Китай

Поведението на Великобритания криело зли намерения