Китай категорично осъди Великобритания за преминаването на неин военен кораб през чувствителния Тайвански проток, като подчерта, че това било поведение, което "крие зли намерения" и че китайските военни са последвали кораба и са го предупредили, предаде "Ройтерс".

В публикация в профила на кораба в "Туитър" се казва, че фрегатата HMS Richmond е преминала през пролива на път за Виетнам. Тя беше разположена в Източнокитайско море, докато взима участие в операциите на ООН за налагане на санкции срещу Северна Корея.

Тайван иска далекообхватни оръжия срещу Китай

Тайван иска далекообхватни оръжия срещу Китай

Нови ракети в лицето на сериозна заплаха от Китай

Китай разглежда Тайван като своя територия и засили военния и политическия натиск, за да се опита да принуди демократично управлявания остров да приеме китайския суверенитет.

Докато военните кораби на САЩ преминават през протока почти месечно, въпреки китайската съпротива, съюзниците на САЩ като цяло не са склонни да последват примера им.

Командването за източния театър на Народната освободителна армия уточни, че е организирало въздушни и военноморски сили, които да следват британската фрегата и да я предупредят.

Тайван нахока "изпечения престъпник" Китай 

Тайван нахока "изпечения престъпник" Китай 

Китай "няма право да говори" за опита на Тайван

"Този вид поведение крие зли намерения и уврежда мира и стабилността в Тайванския проток", настояха от китайската армия и допълниха: "Командните сили на източния театър винаги поддържат високо ниво на готовност и решително се противопоставят на всички заплахи и провокации."

Отношенията между Пекин и Лондон вече са обтегнати по дълъг списък от проблеми, от търговията до правата на човека.

В Тайпе министърът на отбраната на Тайван Чиу Куо-чен не коментира директно, когато беше попитан за британския военен кораб, като каза, че не знае какви мисии изпълняват чуждестранните кораби в Тайванския пролив.

Тайван пак вдига изтребители заради навлезли 19 самолета на Китай в зоната на ПВО

Тайван пак вдига изтребители заради навлезли 19 самолета на Китай в зоната на ПВО

Пореден подобен инцидент

"Когато преминават през Тайванския проток, военните на нашата страна ще държат ситуацията под контрол, но няма да се намесват", каза той пред репортери, добавяйки, че следят изкъсо всички движения в близост до Тайван.

Китай засилва ученията си около Тайван и почти ежедневно изпраща военни самолети в югозападната част от зоната за противовъздушна отбрана на Тайван.

Китай с военни маневри до Тайван заради разрушител на САЩ

Китай с военни маневри до Тайван заради разрушител на САЩ

Изпратени са кораби, самолети за ранно предупреждение и бомбардировачи