Тайван трябва да разполага с точни оръжия с голям обсег, за да възпира Китай, който бързо развива своите системи за атака на острова, заяви в понеделник министърът на отбраната Чиу Куо-ченг, цитиран от "Ройтерс".

Тайван планира допълнителни разходи за отбрана от почти 9 милиарда долара през следващите пет години, включително за нови ракети, тъй като предупреди за спешна необходимост от модернизиране на оръжията в лицето на "сериозна заплаха" от Китай.

Изказвайки се в парламента, Чиу коментира, че Тайван трябва да може да покаже на Китай, че може да се защити.

"Разработването на оборудване трябва да бъде с голям обхват, прецизно и мобилно, така че врагът да усети, че сме подготвени веднага щом изпратят своите войски", добави той, имайки предвид ракетните възможности на Тайван.

Тайван нахока "изпечения престъпник" Китай 

Тайван нахока "изпечения престъпник" Китай 

Китай "няма право да говори" за опита на Тайван

В писмен доклад до парламента, придружаващ появата на Чиу, министерството посочва, че ракети със среден и голям обсег се използват при учения за прихващане в ключово тестово съоръжение на югоизточното крайбрежие на Тайван.

Чиу отказа да даде подробности докъде могат да достигнат тайванските ракети, нещо, което правителството винаги е държало в тайна.

Тайван представи необичайно ясна оценка на способностите на Китай в годишния си доклад за китайската армия, като заяви, че те могат да "парализират" отбраната на Тайван и да могат да наблюдават изцяло военното разполагане.

Чиу каза, че е важно хората от Тайван да са наясно с опасността, пред която са изправени.

На въпрос, какво първо ще атакува Китай в случай на война, Чиу отговори, че това ще бъдат командните и комуникационни способности на Тайван.

Китай насочва междуконтинентални ядрени ракети към Австралия

Китай насочва междуконтинентални ядрени ракети към Австралия

Пекин: Искат ядрени подводници - стават цел за ядрен удар

"В този смисъл способностите на китайските комунисти бързо се увеличиха. Те могат да нарушат нашите системи за командване, управление, комуникация и разузнаване, например с фиксирани радарни станции, които със сигурност ще бъдат атакувани първи", каза той.

"Значи трябва да сме мобилни, скрити и способни да сменяме позициите си."

Президентът Цай Инг-уен укрепва и модернизира отбраната, за да превърне острова в крепост, която е трудно да се атакува.

Тайван се оплаква от месеци от постоянна китайска военна дейност, особено от самолети, влизащи в зоната на ПВО на Тайван.

Китай засилва усилията си да принуди демократично управлявания остров да приеме китайския суверенитет. Повечето тайванци не показват желание да бъдат управлявани от автократичен Пекин.

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Набляга се на ракети - ядрени, крилати, хиперзвукови, противокорабни, балистични, както и на подводници, и на самолети