Въоръжените сили на Китай считат за неприемливо преминаването на американския ракетен разрушител "Бари" през Тайванския проток, тъй като подобни действия представляват заплаха за сигурността в региона, коментира в събота официалният представител на Източния военен окръг на Народно =-освободителната армия на Китай Ши Йи, цитиран от ТАСС.

"Разрушителят Бари прекоси Тайванския проток на 17 септември, открито създавайки прецедент за конфликт", се казва в изявление на военната администрация. "Войските на Източния окръг ще поддържат висока степен на бойна готовност, решително ще защитават държавния суверенитет и сигурност на Китай, мира и стабилността в региона ".

Пекин е против нарастващата честота на появата на американски кораби в тази област и ги разглежда като провокация. "Това е убедително доказателство, че САЩ са дестабилизиращ фактор в Тайванския проток, който представлява заплаха за сигурността".

Тайван планира увеличение на военните разходи с 9 млрд. долара, предупреждава за "сериозна заплаха"

Тайван планира увеличение на военните разходи с 9 млрд. долара, предупреждава за "сериозна заплаха"

Парите са включително за нови ракети

Въоръжените сили на Китай обявиха военни маневри и учения край Тайван след преминаването на американския разрушител.

"Източната зона на бойно командване на НОАК проведе реални военни учения във въздуха и в морето в югозападните води на Тайван на 17 септември", се казва в изявление на военния лидер. "Използвани са кораби, самолети за ранно предупреждение и бомбардировачи."

Целта на тези маневри е да се осигури интегрираното взаимодействие на кораби и самолети, както и да се увеличи боеспособността на китайската армия. В него се уточнява, че ученията "имат редовен характер и са насочени към гарантиране на сигурността във водите на Тайван".

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

"Битката за Тайван" - Австралия е готова за конфликт, но това би било пагубно за региона