Двадесет и осем самолета на китайските ВВС, включително изтребители и ядрени бомбардировачи, влязоха във вторник в зоната за идентификация на ПВО на Тайван (ADIZ), съобщи правителството на острова, което е най-голямото досега нахлуване, съобщава "Ройтерс". 

Макар че няма незабавен коментар от Пекин, новината идва, след като лидерите на Г-7 излязоха със съвместно изявление, в което критикуваха Китай за редица въпроси и подчертаха значението на мира и стабилността в Тайванския проток, Кита определи всичко това като "клевета".

Претендираният от Китай Тайван се оплака през последните няколко месеца от многократни мисии на китайските ВВС близо до самоуправляващия се остров, в югозападната част на зоната на ПВО в близост до контролираните от Тайван острови Пратас.

В последната китайска мисия участват 14 изтребителя J-16 и шест J-11, както и 4 бомбардировача H-6, които могат да носят ядрено оръжие, както и самолети за борба с подводници, електронна война и ранно предупреждение, съобщи министерството на отбраната на Тайван.

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

"Битката за Тайван" - Австралия е готова за конфликт, но това би било пагубно за региона

Това е най-голямото нахлуване за един ден, откакто министерството започна редовно да отчита дейностите на китайските военновъздушни сили в тайванския ADIZ миналата година, счупвайки предишния рекорд от 25 самолета на 12 април.

Министерството добави, че тайвански бойни самолети са изпратени да прихващат и предупреждават китайските самолети, разположени са и ракетни системи.

Китайската авиация не само е летяла в район близо до островите Пратас, но бомбардировачите и някои от изтребителите са летели около южната част на Тайван близо до единия край на острова, според карта, предоставена от министерството.

Китайското министерство на отбраната не отговори на искане за коментар. Китай е описвал подобни мисии като необходими за защита на суверенитета на страната и за справяне с "тайното споразумение" между Тайпе и Вашингтон.

САЩ, които като повечето страни нямат официални дипломатически връзки с Тайван, наблюдават с тревога засиленото напрежение с Пекин.

Китай описва Тайван като най-чувствителния си териториален проблем и червена линия, която САЩ не трябва да преминават. Никога не се е отказвал от възможното използване на сила, за да осигури евентуално обединение.

Китай сряза Г-7: Отмина времето да диктувате глобалните решения

Китай сряза Г-7: Отмина времето да диктувате глобалните решения

Световните въпроси трябвало да се обсъждат между всички страни

Междувременно представителят на китайското външно министерство Джао Лициян заяви, че приятелството между Пекин и Москва е "силно като камък" и предупреди, че усилията за обръщане на двете страни една срещу друга ще бъдат неуспешни.

"Искаме да кажем на всички, които се опитват да забият клин между Китай и Русия, че техните начинания са обречени на провал."

"Надяваме се, че те ще спрат да вървят по този грешен път, ще се откажат от игри с нулева сума или създаване на блокове и конфронтации", обясни той.

Неговите коментари са предшествани от интервю пред ЕнБиСи на руския президент Владимир Путин, в което той твърди, че Китай не се опитва да "реши тайванския проблем" по военен път

Пекин скастри НАТО да не преувеличава теорията за "китайската заплаха"

Пекин скастри НАТО да не преувеличава теорията за "китайската заплаха"

Алиансът клеветял мирното развитие на Китай