Най-важните фактори в международните отношения са предвидимостта и стабилността, но Русия през последните години не е видяла САЩ да ги демонстрират, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за ЕнБиСи.

"Той (Джо Байдън) казва едно, аз казвам друго", каза той, отговаряйки на въпроса, че Байдън обвинява Русия за създаването на нестабилност в света.

"Нашата реторика се различава на различни места, но може би ако ме попитате сега, ще го кажа. Най-важното в международните отношения е предвидимостта и стабилността."

"И аз вярвам, че през последните години не сме виждали това от нашите американски партньори", каза руският президент.

Путин заяви, че е готов да разгледа въпроса за размяната на затворници със САЩ

БиБиСи обяснява какво наистина иска Путин от Байдън

БиБиСи обяснява какво наистина иска Путин от Байдън

За него САЩ са противник, който не желае доброто на Русияq и тази визия едва ли ще се промени

Путин отрече да е наредил действия срещу политическия си съперник Алексей Навални, но той не гарантира, че затвореният критик  Кремъл, който оцеля след отрови с нервнопаралитичен агент, ще излезе жив от затвора. "Вижте, подобни решения в тази страна не се вземат от президента", каза Путин.

Това е един от няколкото поразителни моменти в първото интервю на Путин от три години насам с американска информационна организация, дни преди срещата му с президента Джо Байдън в Женева.

Припомняйки, че Навални не е просто затворник, Путин отговори: "С него няма да се отнасят по-зле от всеки друг".

Путин разговаря близо час и половина, докато Байдън се среща с лидерите на Г-7, от които Русия беше спряна през 2014 г., след като анексира украинския полуостров Крим.

Отношенията между САЩ и Русия са в най-лошото си състояние от десетилетия, допълнително разрушени от поредица от кибератаки, свързани с Москва, както и дълъг списък от стари проблеми.

Путин заяви, че твърденията на САЩ, че руските хакери или самото правителство стоят зад кибератаките в САЩ, са "фалшиви" и той предизвика NBC News, а по подразбиране и американското правителство, да представи доказателства, че руснаците са замесени.

"Обвинени сме във всякакви неща", каза Путин. "Намеса в изборите, кибератаки и така нататък и така нататък. И нито веднъж, нито веднъж, нито веднъж не са си направили труда да представят някакви доказателства. Просто необосновани обвинения."

Още през април Байдън включи в черния списък шест руски технологични компании, които предоставят подкрепа за киберпрограмата, управлявана от разузнавателните служби на Путин, заедно с десетки други руски организации и лица, за "извършване на руски правителствени опити за влияние върху президентските избори в САЩ през 2020 г. и други актове на дезинформация и намеса. "

Путин също повтори призива към САЩ и Русия да обединят сили за борба с киберпрестъпността, като каза: "Нашата голяма надежда е, че ще успеем да установим този процес с нашите американски партньори."

Той предложи кибер рестартиране с Вашингтон, когато бившият президент Доналд Тръмп все още бе на поста си миналата година, но някои в САЩ отхвърлиха усилията му като нелепи.

По време на интервюто Путин разчиташе на проверената от Кремъл стратегия за отклоняване на критиката, като посочва неуспехите на Америка, предполагайки, че критиките от Запада са лицемерни, тъй като всяка държава, включително Русия и САЩ, действа в собствен интерес.

Запитан за критиката на Байдън, че Русия засилва глобалната нестабилност, той обвини САЩ, че са направили същото в Либия, Афганистан и Сирия. Руснаците не предприемат репресии срещу вътрешното несъгласие, различни от това, което и САЩ правят със законите си срещу чуждестранни агенти.

Той дори посочи арестите на стотици заподозрени за щурма в Капитолия и смъртта на протестиращ като доказателство, че САЩ също предприемат действия към свои граждани заради политическите им мнения, точно както Русия е обвинена в задушаване на несъгласието. (Той не отбеляза, че хората не са арестувани заради мненията им, а заради физическо унищожение и насилие, за което са обвинени във Вашингтон.)

"Имаме поговорка: "Не се сърдете на огледалото, ако сте грозни", каза той. "Това няма нищо общо с вас лично. Но ако някой ни обвинява за нещо, това, което казвам, е защо не погледнете към себе си? Ще се видите в огледалото, няма да видите нас."

Путин обясни, когато бе попитан дали е "случайност", че няколко политически съперници са убити през последните години и дали е заповядал да убият Навални, че "нямаме такъв навик да убиваме някого".

Наблюдателите на Кремъл обаче казват, че руските служби за сигурност са действали безнаказано както в страната, така и извън нея.

Байдън, който даде да се разбере, че вижда при първото си пътуване в чужбина като шанс да събере съюзници около либералната демокрация срещу авторитарната заплаха на Русия и Китай, заяви, че Кремъл е най-голямата заплаха за американската сигурност и съюзи .

Неведнъж Байдън е разказвал как е казал в лицето на Путин, че няма "душа" по време на посещение в Кремъл през 2011 г., когато е вицепрезидент. "Не помня тази конкретна част от разговорите ни", коментира Путин.

Запитан какво мисли за Байдън, Путин каза, че е професионалист и би могъл да работи с него

Путин говори топло за Тръмп, който многократно бе обвиняван, че му е угоден. След срещата им на върха през юли 2018 г. в Хелзинки, Тръмп шокира, когато отказа да застане на страната на американските разузнавателни агенции за отричането на Путин за намесата на Русия в изборите през 2016 г.

"Тръмп е необикновен човек, талантлив човек, иначе нямаше да стане президент на САЩ", каза Путин. "Той е колоритен индивид."

Путин категорично отрече информация на Washington Post, че Русия се готви да предложи на Иран усъвършенствана сателитна система, която ще позволи на Техеран да проследява военни цели, включително останалите американски войски в Ирак.

"Това са само фалшиви новини", каза той. "Най-малкото не знам нищо. Тези, които говорят за това, вероятно знаят повече. Това са просто глупости."

По-късно Путин отхвърли обвиненията към Русия, сред които е и че тя се е намесила в изборите в САЩ и е провела кибератаки.

"Изненадан съм, че все още не сме обвинени, че ние сме провокирали движението Black Lives Matter", каза той. Запитан какво мисли за Black Lives Matter, Путин отговори: "Имат основания."

"Винаги сме се отнасяли с разбиране към борбата на афро-американците за техните права", каза Путин, който добави, че не може да одобри никакво "екстремно" поведение от страна на движението.

Путин често е обвиняван, че задушава несъгласието в Русия, като определя сериозните политически опоненти и антикремълските партии като "екстремистки" и използва правителствените съдилища, за да затвори съперници като Навални по измислена корупция и други обвинения.

"Вие го представяте като несъгласие и нетолерантност към несъгласието в Русия", каза Путин. "Ние го виждаме напълно различно."

След това той коментира нападението срещу Конгреса на 6 януари от протръмпска тълпа, която искаше да спре преброяването на електоралните гласове при победата на Байдън на изборите през 2020 г. Сенатът бе евакуиран, а вицепрезидентът Майк Пенс и други служители бяха откарани на сигурно място. Няколко души бяха убити, включително полицай от Капитолия.

Путин предположи, че 500-те заподозрени в безредици, които са арестувани, са подложени на "преследване за политически мнения".

"Наредихте ли убийството на жената, която влезе в Конгреса и която бе убита от полицай? Знаете ли, че след влизането в Конгреса бяха арестувани 450 лица? И те не отидоха там, за да откраднат лаптоп. Те бяха там с политически искания."

35-годишната Ашли Бабит бе ветеран от ВВС и пламенен поддръжник на Тръмп. Не са повдигнати обвинения срещу полицая от Капитолия, който е натиснал спусъка.

Лаптопът, за който споменава Путин, бе взет от кабинета на председателя на парламента Нанси Пелоси. ФБР съобщи, че заподозрян е планирал да го продаде на руското разузнаване.

Съдбата на двама американци, затворени в Русия, бившият морски пехотинец Тревър Рийд и изпълнителният директор на компания от Мичиган Пол Уилън, ще бъде на дневен ред, когато Байдън и Путин се срещнат в сряда, заяви през уикенда държавният секретар Антъни Блинкън. Путин също така предположи, че е отворен за евентуална размяна на затворници.

Запитан за затворените мъже, Путин каза, че Рийд е "създател на проблеми" и "пиян", който "е започнал да се бие". Рийд излежава деветгодишна присъда за удряне на руски полицай през 2019 г., обвинение, което посланикът на САЩ в Русия нарече "несигурно".

Уилън, който също някога е служил в морската пехота, бе осъден миналата година за шпионаж - обвинение, което той отрича - и осъден на 16 години затвор.

По отношение на Беларус, Путин настоя, че не е знаел предварително, че президентът на страната Александър Лукашенко ще залавя опозиционен журналист, като използва хитрост, за да принуди самолет да извърши аварийно кацане в столицата Минск.

Той също така отрече, че Русия планира да прекрати сътрудничеството със САЩ в космоса, една от последните останали области от общ интерес, въпреки заплахите от шефа на неговата космическа агенция да се оттегли от проекта на Международната космическа станция.

"Мисля, че просто не си разбрал", каза Путин. "Ние сме заинтересовани да продължим да работим със САЩ в тази посока и ще продължим да го правим, ако нашите американски партньори не откажат да направят това."

И когато го попитаха за неотдавнашните руски войски в близост до украинската граница, които предизвикаха опасения от инвазия, Путин каза, че Русия провежда военни учения на собствената си територия.

Той каза, че НАТО редовно провежда военни учения в близост до руската граница и се позовава на американските военни учения в Аляска, които според него са били близо до руска територия.

"Представете си, ако изпратим нашите войски в непосредствена близост до вашите граници", каза Путин. "Какъв би бил вашият отговор?"

Байдън: НАТО не е охрана на съюзниците срещу пари, чл. 5 е свещен

Байдън: НАТО не е охрана на съюзниците срещу пари, чл. 5 е свещен

Той отново потвърди ангажимента на САЩ към колективната отбрана...

Западът се опитва да унищожи стратегическото партньорство, между Русия и Китай, коментира още Путин.

"Ние сме доволни от нивото на нашето сътрудничество, което, както казах, е безпрецедентно високо, което се разви през последните няколко десетилетия. Ние ценим това, както нашите китайски приятели". Според него между двете страни "са се развили отношенията на стратегическо партньорство", които не са били постигнати преди това, "постигнато е високо ниво на доверие и сътрудничество". "Виждаме опити за разрушаване на отношенията между Русия и Китай".

Той потвърди, че говори за "всички сфери" на взаимодействие с Китай, включително политика, икономика, технологии и военно-техническо сътрудничество. "Ние не вярваме, че Китай е заплаха за нас".

Китай представлява заплаха за Русия, това е приятелска страна, обясни Путин.

Според него са нелепи опитите да се прехвърли отговорността за позицията на Китай по отношение на ядрените оръжия върху Русия.

Китай не се опитва да реши тайванския проблем с военни средства, така че е неуместно да се говори за възможността за подобно развитие на събитията, добави той.

"Знаете ли за плановете на Китай да реши тайванския проблем с военни средства? Не знам нищо за това. Както често казваме, подчинителното настроение е неподходящо в политиката. Не е реалността на днешния свят ... Нима Китай е обявл, че ще реши проблемите с Тайван с военни средства? Досега това не се е случило".

Путин заяви, че е толкова свързан със съдбата на страната си, че укрепването на Русия за него е най-значимата задача в живота му. "Знаете ли, аз така обвързах цялата си съдба със съдбата на страната, за мен няма друга по-значима задача в живота ми от укрепването на Русия".

Нищо няма да рухне за една нощ, когато президентът на Русия се смени. "Сега ситуацията е различна (в сравнение с 2000 г.). Сега има много проблеми, но ситуацията е съвсем различна. Някой ден определено друг човек ще дойде на мое място. И защо всичко това да се срине ... Ние се борихме с международни тероризъм - Слава Богу, удушихме го в зародиш. Трябва да се съживи отново ли, или какво? Мисля, че не. Друг е въпросът, че на политическата сцена могат да се появят различни хора с различни възгледи".

Путин изрази готовност да направи всичко, за да подкрепи наследника си на поста, независимо от личните отношения и различията във възгледите, при условие че този човек е изцяло отдаден на страната.

"Ако видя, че някой човек, дори да е критичен към някои области от моята дейност, но виждам, че това е човек с конструктивни възгледи, човек, отдаден на страната, готов да постави на олтара на Отечеството не просто години, но целия си живот, независимо как се отнася лично към мен, ще направя всичко, за да бъдат подкрепяни такива хора".

Шефът на НАТО увери: Няма нова студена война с Китай

Шефът на НАТО увери: Няма нова студена война с Китай

Западните съюзници обаче ще трябва да се адаптират към предизвикателството на възхода на Пекин