Китай обвини САЩ в сряда в заплаха за мира и стабилността на Тайванския пролив, след като американски военен кораб отново плава през чувствителния воден път, който разделя Тайван от големия му съсед, съобщава "Ройтерс".

7-ми американски флот заяви, че разрушителят с управляеми ракети от клас "Арли Бърк" USS Curtis Wilbur е извършил "рутинен транзит по Тайванския пролив" във вторник в съответствие с международното право.

"Транзитът на кораба през Тайванския проток демонстрира ангажираността на САЩ към свободен и отворен Индо-Тих океан. Американските военни ще продължат да летят, да плават и да работят навсякъде, където международното право позволява", се казва в него.

Говорител на китайското командване на Източния театър изрази силно противопоставяне и осъди този ход, който идва на фона на засилено напрежение между двете сили.

"Действията на САЩ изпращат грешни сигнали към тайванските сили за независимост, умишлено нарушавайки регионалната обстановка и застрашавайки мира и стабилността в Тайванския проток".

По думите му китайските сили проследяват и наблюдават кораба през цялото му пътуване.

САЩ: Война с Китай за Тайван няма да е географски ограничена

САЩ: Война с Китай за Тайван няма да е географски ограничена

Статуквото в Тайван е в интерес и за САЩ, и за Китай

Китай вярва, че демократично избраното правителство на Тайван се стреми към официална декларация за независимост на острова, червена линия за Пекин.

Тайванският президент Цай Инг-вен твърди, че вече са независима държава - Република Китай. Министерството на отбраната на Тайван заяви, че американският кораб е плавал в южна посока през пролива и "ситуацията е била нормална".

Американският флот провежда подобни операции почти всеки месец.

САЩ, както повечето държави, нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но са най-важният международен спонсор и основен търговец на оръжия.

Военното напрежение между Тайван и Пекин нарасна през последната година, като Тайпе се оплаква, че Китай многократно изпраща ВВС в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван.

Някои от тези дейности могат да включват множество изтребители и бомбардировачи.

Китай заяви, че дейностите около Тайван са насочени към защита на суверенитета на Китай. Тайванското правителство ги заклейми като опити за сплашване.

САЩ се оплака в ООН, че Китай не иска да преговаря за ядрените си оръжия

САЩ се оплака в ООН, че Китай не иска да преговаря за ядрените си оръжия

Въпреки "драматичното натрупване на ядрения си арсенал"