Американските и китайските власти разбират, че запазването на статуквото по отношение на Тайван е в интерес както на Вашингтон, така и на Пекин, коментира координаторът за Индийския и Тихия океан в Съвета за национална сигурност (SNB) в Белия дом Кърт Кембъл във видеоконференция, организирана от "Файненшъл таймс", цитиран от "Ройтерс".

Кембъл каза, че според него и САЩ, и КНР разбират, че поддържането на определено статукво по отношение на острова е в интерес на двете страни.

Китай: Увеличението с 40% на ВВС на САЩ около Китай е опасно и за двете страни

Китай: Увеличението с 40% на ВВС на САЩ около Китай е опасно и за двете страни

Усилията за спиране на неизбежното обединение на Тайван са като "богомолка, опитваща се да спре колесница"

Според него, всеки конфликт между САЩ и Китай за Тайван е малко вероятно да бъде ограничен до малък регион от гледна точка на географията. "Мисля, че ще се разшири бързо и фундаментално ще унищожи световната икономика по начин, който мисля, че никой не може да предвиди", каза Кембъл.

По време на събитието той е помолен да коментира призивите към Вашингтон "да даде на Тайван по-ясни гаранции за сигурност".

"Вярвам, че така наречената стратегическа яснота, за която говорите, има значителни недостатъци", коментира Кембъл.

Пентагонът за война с Китай: Не е неизбежна

Пентагонът за война с Китай: Не е неизбежна

Отчита китайските ядрени възможности, икономика, космически и кибер способности

Той посочва, че е важно да се създаде атмосфера на доверие и да се осигури комуникация между САЩ и Китай по време на криза, сравнява тези предпазни мерки с тези, използвани от САЩ и СССР по време на Студената война.

Според Кембъл, Китай се отнася неохотно. "Имаме гореща линия ..., използвахме я няколко пъти, просто се обаждахме в празна стая час след час", казва Кембъл.

Той също така изразява надежда за "практическа дипломатическа ангажираност" с Китай по Северна Корея, Иран и въпросите за смекчаване на изменението на климата през следващите няколко месеца.

Блинкън: САЩ не могат да си позволят лукса да не се справят с Китай

Блинкън: САЩ не могат да си позволят лукса да не се справят с Китай

Пекин действа по-агресивно в чужбина