Съединените щати не могат да си позволят лукса да не се справят с Китай, тъй като Пекин действа по-агресивно в чужбина, заяви държавният секретар Тони Блинкън в интервю за CBS, излъчено в неделя вечер.

Той направи забележките, след като беше попитан каква е "червената линия" на САЩ по отношение на поведението на Пекин. Държавният секретар беше попитан и за намеренията на Китай да се превърне в хегемонистична сила, на което Блинкън отговори, като отбеляза, че целите на САЩ са да не се задържи възхода на китайската комунистическа партия. "Искам да бъда много ясен за нещо и това е важно. Нашата цел не е да задържаме Китай, обясни той.

Китай има нова атомна подводница

Китай има нова атомна подводница

Тя е въоръжена с нова ракета, способна да порази САЩ

Блинкън призна, че никога не е виждал Пекин да действа по такъв категоричен начин. "Мисля, че това, на което бяхме свидетели през последните няколко години, е, че Китай действа по-репресивно у дома и по-агресивно в чужбина. Това е факт."

През последната година отношенията между двете държави се обтегнаха заради статута на Хонконг и пандемията от коронавирус. 

В края на март, САЩ потвърдиха, че Хонконг е загубил автономията си от Китай, след като обещаха да окажат натиск върху Пекин за премахване на специалния статут на града.

Експрезидентът Доналд Тръмп открито обвини СЗО, че прикрива Китай за началото на пандемията. 

Китай: Увеличението с 40% на ВВС на САЩ около Китай е опасно и за двете страни

Китай: Увеличението с 40% на ВВС на САЩ около Китай е опасно и за двете страни

Усилията за спиране на неизбежното обединение на Тайван са като "богомолка, опитваща се да спре колесница"