САЩ потвърдиха, че Хонконг е загубил автономията си от Китай, след като обещаха да окажат натиск върху Пекин за премахване на специалния статут на града, информира "Франс прес".

Ден след като Китай одобри радикална промяна на политическата система на Хонконг, държавният секретар Антъни Блинкън в изискан от Конгреса доклад констатира, че финансовият център "не дава основание за различно третиране съгласно американското законодателство" от континенталната част на Китай.

Китай затяга хватката над Хонконг с радикална промяна на политическата му система

Китай затяга хватката над Хонконг с радикална промяна на политическата му система

Китай ще селектира мнозинството от депутатите в хонконгския парламент

Действията на Пекин през изминалата година "сериозно подкопаха правата и свободите на хората в Хонконг", се казва в изявление на Блинкън.

Констатацията продължи решението на бившия президент Доналд Тръмп, който отне отделните привилегии на Хонконг, с които той се ползваше от САЩ след предаването му от Великобритания на Китай през 1997 г., включително с отмяна на договора за екстрадиция.

"Ангажиран съм да продължа да работя с Конгреса и нашите съюзници и партньори по целия свят, за да застанем заедно с хората в Хонконг срещу възмутителните политики и действия на Китайската народна република", подчерта Блинкън.

Китай: Хегемонистичните действия на Запада в Хонконг са обречени на провал

Китай: Хегемонистичните действия на Запада в Хонконг са обречени на провал

За Поднебесната империя западните намерения са ясни - с "оправдания за свобода и демокрация"

Посочвайки санкциите, наложени на китайски и хонконгски официални лица, Блинкън предупреди: "Ще наложим последици за тези действия."

Вчера Пекин заобиколи парламента на Хонконг и наложи нови мерки, които включват проверка на всеки, който се кандидатира за държавна длъжност, и намаляване на броя на пряко избраните политици.

Това беше последният ход на Пекин, включително строг закон за сигурността, разглеждан като опит за потушаване на демократичната кампания, в която през 2019 г. имаше масови и понякога насилствени протести.

Китайските ръководители обещаха да разрешат на Хонконг отделна система преди предаването от Великобритания, споразумение, което според САЩ и други западни държави е било нарушено.

G7 призова Китай да спре с налагането на диктат над Хонконг

G7 призова Китай да спре с налагането на диктат над Хонконг

Отнема политическия плурализъм...