Китайските държавни ръководители одобриха широкообхватна промяна на избирателната система на Хонконг, орязвайки броя на пряко избраните депутатски места в специални административен район и гарантирайки, че мнозинството от депутатите в града ще бъдат селектирани от доверена пропекинска комисия, информира "Франс прес".

Новите мерки, които заобиколиха парламента на Хонконг и бяха наложени директно от Пекин, са последната стъпка, целяща да сложи край на демократичното движение в града след огромни протести през последните години.

Китай: Хегемонистичните действия на Запада в Хонконг са обречени на провал

Китай: Хегемонистичните действия на Запада в Хонконг са обречени на провал

За Поднебесната империя западните намерения са ясни - с "оправдания за свобода и демокрация"

Китайските държавни медии съобщиха, че промените в Основния закон на Хонконг, който даде на града специални свободи след предаването му от Великобритания през 1997 г., са съгласувани от висшия орган за вземане на решения в Китай, като "президентът Си Цзинпин подписа президентски укази за обнародване на изменените допълнения".

Съгласно новите мерки всеки, който се надява да влезе на политическата сцена на Хонконг, ще трябва да бъде проверен от влиятелна комисия, а броят на пряко избраните места ще бъде орязан от половината на по-малко от една четвърт.

G7 призова Китай да спре с налагането на диктат над Хонконг

G7 призова Китай да спре с налагането на диктат над Хонконг

Отнема политическия плурализъм...

"Комитетът за национална сигурност и Националната полиция за сигурност ще предоставят доклади за всеки отделен кандидат за подпомагане на проверката от комисията за преглед на квалификацията", уточни пред АФП Там Ю-чун, единственият делегат на Хонконг в одобрения от Китай парламент.

Съгласно новия закон парламентът на Хонконг ще бъде разширен от 70 на 90 места.

Само 20 от тези места сега ще бъдат пряко избрани, намаление от досегашните 35 места. По-голямата част - 40 места - ще бъдат избрани от доверена пропекинска комисия.

Китай: Реформата в Хонконг - комбинация от крошета за прекратяване на хаоса

Китай: Реформата в Хонконг - комбинация от крошета за прекратяване на хаоса

По думите му проблемът в Хонконг е "политически"

Останалите 30 ще бъдат избрани от "функционални избирателни единици" - органи, представляващи определени индустрии и групи със специални интереси, които също са били исторически лоялни към Пекин.

Тази стъпка изглежда "противоречи на духа на провеждане на свободни, честни и конкурентни избори", изтъква Чон Джа Ян, доцент по политика от Националния университет в Сингапур.

"Разбира се, даването на правомощия на полицията да наблюдава кой може да се кандидатира не се вижда в системи, които обикновено се смятат за демократични в съдържателен смисъл", добави той.

Китай заби един от последните пирони в ковчега на демократичното движение в Хонконг

Китай заби един от последните пирони в ковчега на демократичното движение в Хонконг

Китайският парламент реформира избирателната система на Хонконг

Широкообхватните промени бяха одобрени със 167 гласа "за" и нито един против и въздържал се по време на годишното заседание на Националния народен конгрес на Китай преди около две седмици.

Това предизвика глобално възмущение, като Великобритания обяви, че Китай вече не се съобразява със съвместната декларация за Хонконг, която гарантира свободи най-малко до 2047 г., а САЩ критикуват остро задушаването на демокрацията.

Китайските държавни ръководители действаха решително, за да демонтират ограничените демократични опори на Хонконг след масови протести през 2019 г., налагайки закон за националната сигурност, който беше използван като оръжие срещу демократичното движение във финансовия център.

В Хонконг готвят масова чистка сред държавните чиновници

В Хонконг готвят масова чистка сред държавните чиновници

Отказали да положат клетва

Десетки активисти са преследвани или хвърлени в затвора, задушавайки протестите в град, който се радваше на по-големи политически свободи от авторитарната континентална част по силата на споразумението "Една страна, две системи".

Пекин разтръби изборната реформа като втората "комбинация от крошета" за потушаване на вълненията в южния град, заедно с общия закон за сигурността.

Унищожаването на демократичните свободи в Хонконг е един от ключовите фронтове, които се откриват между Запада и Китай, който настоява, че територията е негова вътрешна работа.

Китай решен да възпре външна намеса в Хонконг и Макао

Китай решен да възпре външна намеса в Хонконг и Макао

Предприемат се и мерки срещу независимостта на Тайван, но предпочита с мир

Ала репресиите в Хонконг, някога свободен финансов център, в който живеят стотици хиляди емигранти, разтърсиха световната общност.

Американският президент Джо Байдън разглежда ерозирането на свободите на града като част от по-широка атака срещу демокрацията и правата от страна на Китай, включително отношението към мюсюлманските малцинства в северозападната област Синцзян.