Активността на американските военни кораби и самолети за наблюдение, насочени към Китай, се е увеличила значително при управлението на президента Джо Байдън, заяви говорител на китайското министерство на отбраната в четвъртък, цитиран от АП.

Ву Циян даде пример с разрушителя на САЩ USS Mustin наскоро провел наблюдение близо до китайския самолетоносач Ляонин и неговата бойна група.

Това "сериозно се намеси в учебните дейности на китайската страна и сериозно застраши безопасността на навигацията и персонала на двете страни. Корабът е предупреден да напусне, официален протест е подаден в САЩ", каза той.

Активността на американските военни кораби е нараснала с 20%, а на самолетите - с 40% в областите, които Китай претендира, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари, в сравнение със същия период на миналата година.

САЩ и очакваната инвазия на Китай в Тайван

САЩ и очакваната инвазия на Китай в Тайван

Избор да изоставят приятелска, демократична страна или да рискуват всеобхватна война за непопулярна сред американците кауза

"САЩ често изпраща кораби и самолети, за да оперират в моретата и въздушното пространство близо до Китай, насърчавайки регионалната милитаризация и заплашвайки регионалния мир и стабилност", коментира Ву.

Китай редовно възразява срещу американското военно присъствие в Южнокитайско море, както и за преминаването на кораби на ВМС през Тайванския проток.

Наскоро страната отбеляза 20-ата годишнина от сблъсъка между американски самолет за наблюдение и китайски самолет близо до китайската островна провинция Хайнан, довел до смъртта на китайския пилот. Той бе почетен като герой, който се е пожертвал за защитата на родината. САЩ твърдят, че самолетът им е бил в международното въздушно пространство, а инцидентът е резултат от безразсъдни действия от страна на Китай.

Ву строго критикува действия за засилване на наблюдението на движението на китайски самолети от Тайван, самоуправляващата се островна демокрация, за която Китай твърди, че е негова територия, която трябва да бъде анексирана със сила, ако е необходимо.

Усилията на правителството на Тайван да избегне това, което Китай нарича неизбежно обединение, са като "богомолка, опитваща се да спре колесница", каза Ву.

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

САЩ обясни, че Тайван е жизнена демокрация и сила на доброто в света

САЩ поддържат само неофициални отношения с Тайван, но снабдяват острова с отбранителни оръжия и по закон са задължени да третират заплахите като въпроси от "сериозна загриженост". Засилената активност на китайските военни около Тайван поражда загриженост относно възможността за конфликт.

В интервю за британския Sky News тайванският външен министър Джоузеф Ву повтори неотдавнашните предупреждения, че военната заплаха от Китай нараства чрез "кампании за дезинформация, хибридна война и ... дейности в сивата зона".

"И изглежда, че всички те се готвят за решително военно нападение срещу Тайван", каза той. "Това е нашата страна, това са нашите хора и това е нашият начин на живот. Ще се защитаваме до самия край".

"Ние сме в състезание с Китай и други държави, за да спечелим 21-ви век", каза Байдън в обръщението си към Конгреса в сряда вечерта.

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

"Битката за Тайван" - Австралия е готова за конфликт, но това би било пагубно за региона