Китай се противопоставя на двустранните преговори със САЩ за ядрени оръжия, заяви посланикът на САЩ за разоръжаване на конференция на ООН във вторник, докато Вашингтон се стреми да ускори усилията за намаляване на запасите от ядрени оръжия, съобщава "Ройтерс".

"Въпреки драматичното натрупване на ядрения си арсенал на КНР, за съжаление те продължават да се противопоставят на двустранно обсъждане на намаляването на ядрения риск със САЩ", обясни Робърт Ууд за Китайската народна република.

"Към днешна дата Пекин не желае да се ангажира смислено или да организира експертни дискусии, подобни на тези, които водим с Русия. Искрено се надяваме това да се промени", добави той.

САЩ започват преговори за включване на Китай в Нов СТАРТ

САЩ започват преговори за включване на Китай в Нов СТАРТ

Споразумение, което да "обхваща повече оръжия и в крайна сметка повече държави"

Русия и САЩ се споразумяха по-рано тази година да удължат договора за контрол на въоръженията "Нов СТАРТ" за пет години, запазвайки последния договор, ограничаващ разполагането за двата най-големи стратегически ядрени арсенала в света.

Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на САЩ Джо Байдън ще обсъдят на среща въпроси за контрол на оръжията и сигурността и стратегическата ядрена стабилност ще бъде на дневен ред.

Ууд заяви във вторник, че се надява, че подобни двустранни дискусии да могат да положат основите на ядрено разоръжаване и бъдещи договори за контрол на оръжията.

Китайска ядрена ракета поставя под въпрос стратегическата хегемония на САЩ и Русия

Китайска ядрена ракета поставя под въпрос стратегическата хегемония на САЩ и Русия

Създава пълноценна ядрена триада и ракета с обсег до 14 000 км