Дните, в които глобалните решения бяха диктувани от една малка група страни, отдавна отминаха. Това заяви говорител на китайското посолство в Лондон, цитиран от "Ройтерс".

Позицията на Китай идва след двудневната среща на Г-7, която се проведе тази събота и неделя във Великобритания. На нея лидерите на групата се обявиха да "противодействат" на азиатския гигант за опазване на демокрацията и да го "конкурират" в технологичната надпревара.

От китайското посолство в Лондон обаче подчертаха, че всички държави са равни, независимо дали са големи, малки, бедни или богати и "световните въпроси трябва да се обсъждат между всички страни".

Китай се озъби на Г-7, настоява да спре да клевети страната

Китай се озъби на Г-7, настоява да спре да клевети страната

Китай бил миролюбива държава

По отношение на изявлението на Г-7 относно въпроса със зачитането на човешките права в Синдзян, Хонконг и "значимостта на мира и стабилноста в Тайванския проток", говорителят на китайското посолство заяви, че фактите се изопачават.

Настояваме САЩ и останалите членове на Г-7 да зачитат фактите, да разберат ситуацията, да престанат да клеветят Китай и да вредят на интересите ни, а да правят повече неща, които допринасят за развитието на международното сътрудничество, не на изкуственото създаване на конфликти, подчерта дипломатът.

Според него изявленията за ситуацията във въпросните региони показват "зловредните намерения на няколко страни, сред които САЩ".

Напомняме, Китай неколкократно отрече обвиненията за нарушаване на човешките права във въпросните региони.

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Смъмриха Китай по няколко въпроса