Ръководителите на страните членки на Г-7 смъмриха Китай за правата на човека в Синцзян, призоваха Хонконг да запази висока степен на автономия и поискаха пълно и задълбочено разследване на произхода на новия коронавирус в Китай, предаде "Ройтерс".

След като обсъдиха как да излязат с единна позиция по отношение на Китай, лидерите одобриха изключително критично заключително комюнике от срещата, което задълба в някои от най-чувствителните въпроси за Китай, включително и Тайван.

Изплуването на Китай като водеща световна сила се смята за едно от най-значимите геополитически събития в последно време, заедно с разпадането на Съветския съюз през 1991 г., сложило край на Студената война.

Г-7 съперничи на Китай с грандиозен инфраструктурен план

Г-7 съперничи на Китай с грандиозен инфраструктурен план

Планът на Г-7 съперничи на китайската инициатива "Един пояс, един път"

Надигането на Китай обезпокои и САЩ: президентът Джо Байдън определя Китай за основен стратегически конкурент и обеща да се изправи срещу "икономическите злоупотреби" на Китай и да държи сметка за нарушенията на правата на човека.

"Ще лансираме нашите ценности, включително като призоваваме Китай да зачита човешките права и основните свободи, особено по отношение на Синцзян и онези права, свободи и висока степен на автономия за Хонконг, залегнали в китайско-британската съвместна декларация", изтъква Г-7.

"Ние също така призоваваме за своевременна, прозрачна, ръководена от експерти и основана на науката и под егидата на СЗО втора фаза на разследването на произхода на COVID-19, включително, както се препоръчва от доклада на експертите в Китай", допълват страните членки на Г-7.

Блинкън притисна Китай за COVID-19 и Тайван в рядък телефонен разговор

Блинкън притисна Китай за COVID-19 и Тайван в рядък телефонен разговор

Разговарял е с член на Политбюро на ККП

Преди острата критика на Г-7, Китай категорично предупреди лидерите на Г-7, че дните, когато "малки" групи държави решават съдбата на света, отдавна са отминали.

Г-7 също така подчертават "важността на мира и стабилността в Тайванския проток и насърчават мирното разрешаване на проблемите, свързани с преминаването през протока".

"Оставаме сериозно загрижени за ситуацията в Източно и Южнокитайско море и категорично се противопоставяме на едностранните опити за промяна на статуквото и увеличаване на напрежението", изтъкват страните членки на Г-7, а именно - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония.

Китай приема закон за противодействие на чужди санкции

Китай приема закон за противодействие на чужди санкции

За да се защити от "едностранни и дискриминационни мерки"

Г-7 отбелязва, че е загрижена за принудителния труд в световните вериги за доставки, включително в секторите на селското стопанство, слънчевата енергия и облеклото.

"Загрижени сме от използването на всички форми на принудителен труд в глобалните вериги за доставки, включително подкрепяния от държавата принудителен труд на уязвими групи и малцинства, включително в секторите на селското стопанство, слънчевата енергия и облеклото", отбелязва Г-7.

Пекин многократно отвърна срещу това, което възприема като опити на западните сили да сдържат Китай, и твърди, че много големи сили все още са обхванати от остаряло имперско мислене след години на унижаване на Китай.

Китай порица технологичната конфронтация на САЩ като параноя, делюзия и егоизъм

Китай порица технологичната конфронтация на САЩ като параноя, делюзия и егоизъм

Законът на САЩ е "пълен с манталитет от Студената война и идеологически предразсъдъци"

Експерти на ООН и правозащитни групи изчисляват, че над 1 млн. души, главно уйгури и други мюсюлмански малцинства, са били задържани през последните години в обширна система от лагери в северозападната китайска област Синцзян.

Китай отрича всички обвинения в принудителен труд или малтретиране. Той първоначално отрече лагерите да съществуват, но впоследствие заяви, че те били професионални центрове и имали за цел борба с екстремизма. В края на 2019 г. Китай обяви, че всички хора в лагерите са се "квалифицирали".