Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пришпори Китай да покаже повече прозрачност за произхода на COVID-19 пандемията и да отслаби натиска върху Тайван в рядък телефонен разговор с високопоставено китайско официално лице, информира "Франс прес".

Блинкън, говорейки по телефона от срещата на лидерите на страните членки на Г-7 в Англия с члена на Политбюро на Китайската комунистическа партия Ян Джиечи, "подчерта значението на сътрудничеството и прозрачността по отношение на произхода на вируса", ​​включително да разреши на експертите на Световната здравна организация да се върнат в Китай.

Китай приема закон за противодействие на чужди санкции

Китай приема закон за противодействие на чужди санкции

За да се защити от "едностранни и дискриминационни мерки"

"Той също така призова Пекин да прекрати кампанията си за натиск срещу Тайван и да разреши мирно въпросите, свързани с преминаването през Тайванския проток", се уточнява в изявление на Държавния департамент.

Двамата дипломати са обсъдили и политиката на Северна Корея. Блинкън е изразил опасенията на САЩ във връзка с влошаването на демократичните норми в Хонконг и "геноцида" над уйгурите мюсюлмани в Синцзян и призова Китай и да освободи "неправомерно задържаните" американски и канадски граждани.

Шарл Мишел: ЕС ще се защити срещу вредните практики на Китай

Шарл Мишел: ЕС ще се защити срещу вредните практики на Китай

Икономическите отношения са важни, но трябва да се защитават и правата на човека