Комитетът за външни работи на Китайския национален конгрес изрази в сряда категорично противопоставяне на приемането от Сената на САЩ на законодателство за индустриална политика, насочено към противодействие на нарастващата икономическа заплаха от Китай, съобщава АФП, цитирайки "Синхуа".

Пекин обвинява Вашингтон в "параноична делюзия" и заявява, че американският законопроект ще навреди на двустранните отношения между двете най-големи икономики в света, както и ще попречи на сътрудничеството.

Китай нарече законопроекта опит за намеса във вътрешните работи на страната и лишаването й от "законното право на развитие чрез технологично и икономическо отделяне", съобщават държавните медии.

И двете американски политически партии подкрепиха научноизследователска и развойна дейност, тъй като нарастват опасенията относно конкуренцията от втората по големина икономика в света.

Китай заяви, че законопроектът е "пълен с манталитет от Студената война и идеологически предразсъдъци". "Законопроектът показва, че параноичната делюзия на егоизма е изкривила първоначалното намерение за иновации и конкуренция".

Байдън: Ние сме в съревнование за победа през 21 век, стартът е даден

Байдън: Ние сме в съревнование за победа през 21 век, стартът е даден

Американският сенат одобри $250 млрд. за технологична конфронтация с Китай