Американският сенат одобри законопроект, който ще изпрати 250 милиарда долара от бюджета на страната, за да се изправи срещу Китай в техническата сфера. Срещата беше излъчена на уебсайта на горната камара, съобщава ТАСС. 

Инициативата, гласуването на която трябваше да се проведе миналия месец, бе подкрепена от 68 сенатори, 32 са против.

Авторите на законопроекта възнамеряват да отделят средства от бюджета за работата на НАСА, министерствата на търговията и енергетиката в областта на напредналите технологични изследвания.

По-конкретно, в документа се казва, че 52 милиарда долара ще бъдат насочени към развитието на производството на полупроводници в страната, за да "се борят със зависимостта от китайски компании и технологии".

САЩ създават ударна група срещу търговски злоупотреби

САЩ създават ударна група срещу търговски злоупотреби

За борба с "нелоялните външнотърговски практики", които пречат на производството и конкурентоспособността на САЩ

Сега инициативата е изпратена до Камарата на представителите на Конгреса, където вече е внесен подобен законопроект, но с редица разлики. Сега конгресмените ще трябва да решат коя инициатива да одобрят.

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън приветства решението на сенаторите да подкрепят инициативата. Според него законопроектът "ще помогне за развитието на критични индустрии".

"Това ще ни позволи да открием, създадем и подобрим най-важните технологии на утрешния ден - от изкуствен интелект, компютърни чипове до литиеви батерии, използвани в интелигентни устройства и електрически превозни средства - точно тук, в САЩ", се казва в писмено изявление на държавният глава.

"Ние сме в съревнование за победа през 21 век, стартът е даден. Докато други страни продължават да инвестират в своите изследвания и разработки, ние не можем да рискуваме да изостанем".

Байдън обясни, че ще подпише законопроекта, ако Камарата на представителите го одобри. Шефът на НАСА Бил Нелсън и министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо също изразиха подкрепата си за инициативата в разпространени писмени изявления.

Китай: Думите на Путин за САЩ по пътя на СССР ви карат да се замислите дълбоко

Китай: Думите на Путин за САЩ по пътя на СССР ви карат да се замислите дълбоко

Съвременният свят е пред промени невиждани от векове, възход и падение на велики сили, бъдещето и съдбата на човечеството