Белият дом обяви във вторник, че администрацията на Байдън планира да създаде търговска ударна група, водена от търговския представител на Съединените щати, която ще помогне на страната да се бори с "нелоялните външнотърговски практики".

Целта на групата е да предложи едностранни и многостранни действия по прилагане за борба с търговските злоупотреби и да идентифицира "възможности за използване на търговски споразумения за укрепване на колективните подходи за устойчивост на веригата на доставки" между САЩ и техните съюзници.

Освен това администрацията също така планира да засили своите международни търговски правила, заявявайки, че "несправедливите чуждестранни субсидии и други търговски практики" са повлияли отрицателно на производството и конкурентоспособността на САЩ.

Администрацията също така възнамерява да поиска от Конгреса да одобри поне 50 милиарда долара инвестиции във вътрешното производство на полупроводници, в опит да намали щетите от продължаващия недостиг, а също така планира да се ангажира с международни търговски партньори.

САЩ създават наказателна коалиция срещу държави, приютяващи хакери

САЩ създават наказателна коалиция срещу държави, приютяващи хакери

Блинкън: Завършването на "Северен поток 2" е свършен факт

САЩ ще насочат към Китай новата "ударна група" за борба с нелоялните търговски практики, заяви администрацията на Байдън, като публикува констатации от преглед на достъпа на САЩ до критични продукти, от полупроводници до батерии за електрически превозни средства, съобщава "Ройтерс".

Висш служител заяви, че САЩ са се сблъскали с нелоялни търговски практики от "редица чужди правителства" във всичките четири вериги за доставки, обхванати в първоначалния преглед, включително държавни субсидии и принудителни трансфери на интелектуална собственост.

"Очевидно редица китайски индустриални политики са допринесли за уязвимите вериги на доставки в САЩ", каза служителят. "Мисля, че ще видите тази ударна сила да се съсредоточи върху някои от нашите политически разработки в Китай."

САЩ не искат "да водят търговски войни с нашите съюзници и партньори", добави служителят.

Но висшите служители предлагат малко начини за нови мерки за незабавно облекчаване на недостига на чипове, отбелязвайки в информационен лист, че Министерството на търговията ще работи, за да "улесни информационния поток" между производителите на чипове и крайните потребители и да увеличи прозрачността.

В медицината администрацията ще използва Закона за производство в отбраната, за да ускори усилията за производство на 50 до 100 критични лекарства в страната, вместо да разчита на внос.

Китай зове Русия за обединение срещу "порочните действия" на САЩ

Китай зове Русия за обединение срещу "порочните действия" на САЩ

Пекин и Москва се споразумяха заедно да посрещат предизвикателствата пред двете страни

И за да се справи с доставките от дървен материал до стомана, които са породили опасения от инфлация, администрацията започва работна група, фокусирана върху "домакинството и строителството, полупроводниците, транспорта, селското стопанство и храните".

Полупроводниците са централен акцент в разтегнатото законодателство, което понастоящем е пред Конгреса, което би накарало милиарди долари да създадат вътрешен производствен капацитет за чипове, използвани във всичко - от потребителската електроника до военнот оборудване.

Байдън заяви, че Китай няма да надмине САЩ като световен лидер докато той е президент, а конфронтацията с Пекин е един от малкото двупартийни въпроси с консенсус в иначе дълбоко разделения конгрес.

Длъжностно лице коментира, че мярка за успех на усилията по веригата на доставки ще бъдат по-разнообразните доставчици на ключови продукти от съмишленици и партньори и по-малко от геополитически конкуренти.

"Няма да изграждаме всичко тук у дома. Но трябва да имаме повече възможности за вътрешно производство на ключови продукти".

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Америка се завръща - Да обединим съюзниците и да се борим с автокрацията и COVID-19