Срещата на президента Джо Байдън с лидерите на водещите индустриални икономики от Г-7 в английски крайморски град тази седмица ще даде нов акцент върху обединяването на съюзниците на САЩ срещу общите противници - пандемията COVID-19, Русия и Китай, пише "Ройтерс". 

Новите варианти на COVID-19 и нарастващият брой на жертвите са в светилната на прожекторите за срещата от петък до неделя, заедно с изменението на климата, укрепването на глобалните вериги за доставки и гаранция, че Западът запазва технологичния си ръст над Китай, втората по големина икономика в света.

Байдън, демократ, обеща да възстанови отношенията със съюзниците след четири трудни години при управлението на бившия президент Доналд Тръмп, който изтегли Вашингтон от няколко многостранни институции и в един момент заплаши да напусне НАТО.

"В този момент на глобална несигурност, тъй като светът все още се бори с пандемия случваща се веднъж на век, това пътуване е свързано с осъзнаването на подновения ангажимент на Америка към нашите съюзници и партньори", написа Байдън в становище, публикувано от Washington Post в събота.

Събитието ще подложи на изпитание мотото на Байдън "Америка се завръща", а съюзниците, обезверени през годините на Тръмп, търсят осезаеми, трайни действия.

Това е ключов момент за САЩ и света, заяви бившият британски премиер Гордън Браун по CNN в неделя.

"Ще бъде ли възстановено международното сътрудничество или все още сме в този свят, където доминира национализмът, протекционизмът и до известна степен изолационизмът", коментира Браун.

Заедно срещу Русия

Русия ще бъде в челния дневен ред на срещата на върха на Г-7 в Корнуол, Англия, и дните след това, когато Байдън се среща с европейски лидери и съюзници от НАТО в Брюксел, преди да се отправи към Женева, за да се срещне с руския президент Владимир Путин.

Неотдавнашната атака на рансъмуер срещу JBS, най-големият месокомбинат в света, от престъпна група, вероятно базирана в Русия и финансовата подкрепа на Путин за Беларус, след отклоняването на полет на Ryanair, за да може да арестува дисидент журналист на борда, тласкат американските служители към обмисляне на по-резки действия.

В кулоарите на срещата на върха на НАТО Байдън също се очаква да се срещне с турския президент Реджеп Ердоган, решаваща сесия между спаринг съюзниците в НАТО, след като закупуването на руски отбранителни системи от Анкара разгневи Вашингтон и рискува да забие клин в алианса.

От Хрушчов и Кенеди до Путин и Байдън в отношенията няма стабилност

От Хрушчов и Кенеди до Путин и Байдън в отношенията няма стабилност

Не подценявайте противника, не забравяйте Кубинската криза, на ракети се отговаря с ракети, а САЩ не забравят и за Китай

Корпоративно данъчен поход

Финансовите министри от Г-7 постигнаха забележителна глобална сделка в събота, за да определят минимална глобална ставка на корпоративния данък от най-малко 15%, потенциално удряйки гигантски технологични компании като Google, Facebook и Amazon. Байдън и колегите му ще дадат последната си благословия за сделката в Корнуол.

COVID-19 и освобождаване на интелектуална собственост

Администрацията на Байдън, която в четвъртък детайлизира плановете си да дари 80 милиона дози ваксини срещу COVID-19 в световен мащаб до края на юни, се опира силно на съюзници, които да последват примера, тъй като броят на загиналите в пандемията наближава 4 милиона, твърдят американски и дипломатически източници.

Миналия месец Вашингтон обърна курса и подкрепи преговорите за освобождаване от защита на интелектуалната собственост в Световната търговска организация за ускоряване на производството на ваксини в развиващите се страни, за голямо огорчение на Германия и Великобритания.

Европейските дипломати казват, че не виждат много общи точки по въпроса и твърдят, че всеки компромис в СТО ще отнеме месеци, за да бъде финализиран и изпълнен. Това може да се окаже спорен въпрос, ако достатъчно дози ваксини се споделят с развиващите се страни, за да се забави и в крайна сметка да се спре пандемията.

Климатични промени

През май Байдън обяви плановете си да изисква от американските правителствени изпълнители и финансови институции да бъдат по-прозрачни по отношение на рисковете от изменението на климата, пред които са изправени техните инвестиции, а служителите на администрацията настояват други държави да приемат подобни планове.

Обединеното кралство също така иска правителствата да изискват от бизнеса да докладва за такива рискове като начин за увеличаване на инвестициите в зелени проекти. Но до споразумение едва ли ще се стигне през юни. Сделката може да се постигне на срещата на върха за климата в ООН в Глазгоу, Шотландия, през ноември.

Страните от Г-7 също имат различни възгледи за ценообразуването на въглерод, което Международният валутен фонд разглежда като ключов начин за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид и достигане на нулеви емисии до 2050 г.

Обединени срещу Китай

Администрацията на Байдън ще настоява съюзниците да се обединят срещу Китай заради твърденията за принудителен труд в провинция Синдзян, дом на мюсюлманското уйгурско малцинство, въпреки че се стреми да поддържа Пекин като съюзник в борбата с изменението на климата.

Източници след дискусиите казват, че очакват лидерите от Г-7 да възприемат ясен език по въпроса за принудителния труд. Китай отрича всички обвинения в злоупотреба.

Китай зове Русия за обединение срещу "порочните действия" на САЩ

Китай зове Русия за обединение срещу "порочните действия" на САЩ

Пекин и Москва се споразумяха заедно да посрещат предизвикателствата пред двете страни

Групата от седем богати демокрации Г-7 ще се опита да покаже на света на срещата на върха тази седмица, че Западът все още може да действа съгласувано за справяне с големи кризи.

Независимо дали става въпрос за COVID-19 или климатични промени, лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ искат да покажат, че Западът може да се конкурира със силата на Китай и твърдостта на Русия.

"Това е определящ въпрос за нашето време: Могат ли демокрациите да се обединят, за да постигнат реални резултати за нашите хора в един бързо променящ се свят", коментира 78-годишният Байдън на 5 юни в The Washington Post.

"Ще докажат ли демократичните съюзи и институции, оформили толкова много от миналия век, способността си срещу съвременните заплахи и противници? Вярвам, че отговорът е положителен."

Минимална ставка на корпоративния данък, според министъра на финансите на САЩ Джанет Йелен, отразява желанието да работят заедно. "Това показва, че многостранното сътрудничество може да бъде успешно", каза тя.

Г-7 е основана през 1975 г. като форум за най-богатите държави за обсъждане на кризи като петролното ембарго на ОПЕК. Нейните държави имат общ годишен БВП от 40 трилиона долара или малко под половината от световната икономика.

Западът обаче се чувства несигурен. Коронавирусът опустоши САЩ и Европа, а изменението на климата оспори предположенията на много от неговите икономически модели. Той е изправена пред агресивен Кремъл и грандиозен повторен възход на Китай като велика сила.

Срещата на върха на Г-7 в залива Карбис, на 300 мили западно от Лондон, ще бъде първата за Байдън, Марио Драги и Йошихиде Суга и първата Г-7 среща след Брекзит за Борис Джонсън.

Това ще бъде последната Г-7 на Ангела Меркел, преди тя да се оттегли от поста канцлер на Германия след избори през септември и последната за Еманюел Макрон преди изборите през 2022 г. във Франция. Поканени са лидерите на Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка, въпреки че индийският премиер Нарендра Моди ще трябва да пропусне срещата поради ситуацията с COVID-19 в Индия.

Зад публичните изявления лидерите на Г-7 ще говорят за това как да се справят с Китай и Русия, как да си върнат трилионите долари богатство, изтрити от COVID-19 и как да осигурят свободна търговия в свят, който се накланя към Китай.

Китай, втората по големина икономика в света, никога не е бил член на Г-7. Русия, приета за член на Г-8 шест години след падането на СССР, бе блокирана през 2014 г., след като анексията на Крим от Украйна.

Москва и Пекин казаха на Г-7 да спре да се меси в делата им.

НАТО с мисия против авторитарния отпор на Русия и Китай срещу международния ред

НАТО с мисия против авторитарния отпор на Русия и Китай срещу международния ред

Столтенберг: Трябват големи амбиции, предизвикателствата за сигурността ни са големи