НАТО засилва действията си в отговор на нарастващата глобална конкуренция от Русия и Китай, коментира в петък генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на видеоконференция на Института Брукингс във Вашингтон, цитиран от ТАСС и НАТО.

"Ще активизираме действията си в отговор на нарастващата глобална конкуренция. Русия и Китай водят авторитарен отпор на международния ред, основан на правила." 

"Русия продължава да следва своя модел на опасно поведение, изграждайки широкомащабно военно присъствие от Арктика до Африка. Русия оказва натиск върху съседите си, потиска опозицията и провежда кибератаки и хибридни атаки" срещу страни от НАТО, обясни Столтенберг.

Зоват Байдън да иска от ЕС глобален военен ренесанс

Зоват Байдън да иска от ЕС глобален военен ренесанс

ЕС да е световна военна сила, а НАТО да се готви с повече самолети, ПВО и войски

Според него "Китай се обявява на световната сцена", а "НАТО не гледа на Китай като на противник". "Има възможност за ангажиране с Пекин по въпроси като търговията, изменението на климата и контрола на оръжията. Но трябва да сме наясно с предизвикателствата, които хвърля Китай".

"Китай скоро ще се превърне в най-голямата икономика в света. Той вече има втория по големина бюджет за отбрана и най-големият военноморски флот. И се стреми да контролира критичната инфраструктура в нашите страни и по света", добави генералният секретар на НАТО.

"Но Пекин не споделя нашите ценности. Китайските власти създадоха безпрецедентна система за наблюдение и контрол над собствения им народ, потискайки мирното несъгласие и религиозните малцинства, заплашвайки Тайван, насилвайки съседите и възпрепятствайки свободата на корабоплаването в Южнокитайско море", коментира Столтенберг.

Той смята, че "средата за сигурност сега е по-сложна и оспорвана от всякога, предвид глобалната конкуренция, сложните кибератаки, разрушителните технологии, насилственият тероризъм, разпространението на ядрено оръжие и последиците за сигурността на изменението на климата".

Дипломация на канонерките - Британски самолетоносач с послание към Китай

Дипломация на канонерките - Британски самолетоносач с послание към Китай

Великобритания е готова отново да бъде глобална и да защити западните интереси с ЕС, НАТО и Столтенберг срещу Русия и Китай

НАТО все пак вярва в диалога с Русия, тъй като счита за необходимо да се изградят по-добри отношения с тази страна. "Ние вярваме в диалога с Русия, отчасти защото трябва да изградим по-добри отношения с Руската федерация, тъй като тя е наша съседка".

В същото време генералният секретар подчерта, че алиансът ще продължи да се придържа към двоен подход към Русия. "Убеден съм, че ще продължим да следваме нашия двоен подход за ограничаване и диалог, защото се нуждаем от диалог, за да обсъдим различията", добави той.

На срещата на върха на 14 юни алиансът се очаква да одобри нова концепция НАТО-2030, която по-специално ще изложи подход към отношенията.

Описвайки свят на нарастваща глобална конкуренция, той обясни, че "чрез НАТО-2030 ние се адаптираме към по-конкурентен свят", добавяйки, че "амбициите трябва да са големи, тъй като предизвикателствата пред нашата сигурност са големи".

В Русия предупредиха за началото на нова студена война

В Русия предупредиха за началото на нова студена война

Доктриналното определяне на опонентите вече било в ход

Генералният секретар също така очерта планове за засилване на трансатлантическите иновации, включително с нов "ускорител на отбраната" за насърчаване на сътрудничеството; за поддържане на международния ред, основан на правила, включително чрез задълбочаване на партньорствата; да се засили обучението и изграждането на капацитет за партньорите.

"За да направим всичко това, трябва да инвестираме повече", каза Столтенберг, приветствайки 7 години поредни увеличения на разходите за отбрана от европейските съюзници и Канада. "Трябва не само да инвестираме повече, но и да инвестираме по-добре. Ето защо трябва да увеличим общия бюджет на НАТО."

Той обясни, че това "ще спомогне за финансиране на повече съвместни обучения и учения, по-силна киберзащита, модерни способности и повече изграждане на капацитет за нашите партньори", наричайки съвместните инвестиции "мултипликатор на сили" и "силно послание за единство и решителност".

Генералният секретар отбеляза, че ново "допитване потвърждава, че над 80% от нашите граждани считат отношенията между Северна Америка и Европа за важни при справянето с предизвикателствата пред сигурността, това прави амбициозната програма на НАТО-2030 още по-актуална".

Франция порязва НАТО и Столтенберг за съвместното финансиране

Франция порязва НАТО и Столтенберг за съвместното финансиране

Германия и съюзници за исканите млрд.: Всяко евро може да бъде похарчено само веднъж