План за 20 милиарда долара, за да се даде на НАТО по-голяма гъвкавост при посрещането на военни заплахи, изменението на климата и възхода на Китай, среща твърдата съпротива на Франция, която се опасява, че този ход може да подкопае нейните приоритети в отбраната, заявиха четирима дипломати и френски източник в отбраната, съобщава "Ройтерс". 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи през февруари съюзниците да влагат повече пари директно в съществуващите, макар и малки общи бюджети, вместо да разчитат на сегашната система, в която всяко правителство плаща за собствените си военни операции.

Това беше отговор на дългогодишното напрежение със САЩ, според което европейските съюзници не допринасят достатъчно за собствената си защита.

Сделка на срещата на върха на 14 юни с американския президент Джо Байдън вероятно би укрепила трансатлантическото единство, заявиха двама от четиримата дипломати, разговаряли с "Ройтерс".

Предложението също така се стреми да се вслуша в предупреждението на френския президент Еманюел Макрон от 2019 г., че НАТО е в "мозъчна смърт", тъй като алиансът, създаден през 1949 г., за да съдържа военна заплаха от Съветския съюз, няма ясна политическа стратегия в многополярния свят след Студената война.

Франция обаче смята, че идеята - която според дипломатите е била да се вложат около 20 милиарда долара в общи бюджети за 10 години - е малко вероятно да бъде от полза за френските военни приоритети и рискува да отклони вниманието и ресурсите от изграждането на слаби отбранителни способности сред страните-членки на Европейския съюз.

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5

"Ако идеята е да се увеличи брутално приносът на страните към общите бюджети и да се промени философията на НАТО, преминавайки от национална отговорност към разреждане на отговорността, отговорът на Франция ще бъде категорично не", заяви източник от френското въоръжени сили пред "Ройтерс".

ЕС работи от декември 2017 г. за развиване на повече огнева мощ независимо от САЩ, водени от Франция, останалата основна военна сила на ЕС, след като Великобритания напусна блока.

"За нас това не е въпрос на НАТО срещу Европа, а НАТО срещу националната отбрана на всяка държава-членка", каза източникът от френското министерство на въоръжените сили.

Източникът каза, че Париж все още е отворен за изслушване на контрааргументи и подробности. Франция вече изпълнява целта на НАТО да похарчи 2% от БВП за отбрана.

Френската армия се готви за интензивна война

Френската армия се готви за интензивна война

Вярва, че има около 10 г. за подготовка

Един от четиримата дипломати заяви, че френският министър на отбраната Флорънс Парли не одобрява решението на Столтенберг да обяви публично през февруари очертанията на предложението си. Столтенберг се срещна с Макрон в Париж на 21 май, като похвали френския президент за "значителната отбранителна инвестиция" на Франция.

Представител на НАТО заяви, че преговорите преди срещата на върха са конструктивни и че министрите на външните работи и отбраната на НАТО ще обсъдят предложението, част от пакета за реформи НАТО 2030 на Столтенберг, когато се съберат на 1 юни.

Германия и други европейски съюзници, както и Канада, също искат да знаят за какво ще бъдат похарчени допълнителните пари, преди да развържат кесиите си. Срещата на върха с Байдън може да се съгласи само да извърши анализ на общото финансиране, казаха дипломатите.

"Някои европейци питат: изграждаме ли капацитета на НАТО или развиваме отбранителния капацитет на ЕС в допълнение към НАТО?" каза старши дипломат от НАТО. "Всяко едно евро може да бъде похарчено само веднъж."

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Столтенебрг отчете, че светът е заплашен от Русия, Китай и измененията в климата

Никоя държава или континент не могат да се справят сами и трябва обща стратегическа солидарност

Столтенберг, бивш норвежки министър-председател, предложи съюзниците да финансират колективно по-голяма част от своите възпиращи операции на съюзническа територия, а не сегашната система, че един-единствен съюзник поема всички разходи за разполагане.

Съюзниците биха могли да инвестират в надграждане на съюзническите бази, за да се адаптират към изменението на климата, защитавайки телекомуникациите и компютърните мрежи от кибернападатели и в космоса. Столтенберг каза през февруари: "Ако искаме да направим повече, имаме нужда и от повече ресурси".

Общо финансираните от НАТО бюджети възлизат на 0,3% от общите съюзнически разходи за отбрана или около 2,5 милиарда долара за управление на командванията и военната инфраструктура на НАТО.

Тази цифра е по-ниска от историческата средна стойност на НАТО от около 0,5%, казаха дипломатите.

Норвегия не харесва предложените реформи в НАТО

Норвегия не харесва предложените реформи в НАТО

Солберг дава пример: Няма смисъл НАТО да участва във всичко, може да обсъдим Китай, но не значи, че трябва да се месим