В горите и равнините на региона Шампан-Арден, където великите сили на 20 век влязоха в битка, френските въоръжени сили започват да се подготвят за нов голям конфликт. Планираното за 2023 г., учение "Орион" е мащабно дивизионно учение, което ще продължи няколко дни, базирано вероятно извън лагерите в Суипс, Мейли и Мурмелон, пише The Economist. 

То ще включва пълния набор от френски военен капацитет в мащаб, непроверяван от десетилетия. Учението ще включва командване, хибридни сценарии, симулационни тренировки и тренировки с жива стрелба. Около 10 000 войници могат да вземат участие, както и ВВС, отделно и флота. Възможно е да се присъединят белгийски, британски и американски сили.

Има и други признаци, че френските въоръжени сили са в разгара на трансформация на поколенията. През януари генералният щаб тихо създаде десет работни групи, които да разгледат готовността на страната за високоинтензивна война. Френските генерали вярват, че имат около десетилетие да се подготвят за нея.

Групите обхващат всичко - от недостиг на боеприпаси до издръжливост на обществото, включително дали гражданите са "готови да приемат нивото на жертвите, което никога не сме виждали след Втората световна война", казва един участник.

Призракът от войната сега е толкова широко разпространен във френското военно мислене, че сценарият има своя абревиатура: HEM, или hipothèse d'angagement majeur (хипотеза за голяма ангажираност). Предполагаемите противници са неназовани, но анализаторите посочват не само Русия, но и Турция или северноафриканска държава.

Това представлява сеизмична промяна за френските сили. Преди тридесет години те се занимаваха предимно с поддържане на мира. През последното десетилетие те се насочиха към борба с бунтовниците и борба с тероризма, независимо дали в чужбина (Операция Бархане в Сахел) или у дома (Операция Сентинел). Но в стратегическата си визия за 2030 г., публикувана миналата година, генерал Тиери Бурхард, ръководител на френската армия, призова за подготовка за конфликт между държави с висока интензивност.

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Джонсън прекрати разоръжаването след Студената война в отговор на заплахите Русия и Китай

"Абсолютно трябва да се подготвим за по-опасен свят", каза наскоро генерал Бурхард пред The ​​Economist. Това изисква "втвърдяване" на сухопътната армия. В момента Франция има 5100 войници в Сахел като част от "Бархане". Бъдещите операции "могат да включват бригади или дивизия", което означава 8 000-25 000 войници.

Необходимостта от промяна на мащаба през следващото десетилетие, казва генералът, ще изисква комбинация от реформи: по-взискателно набиране на персонал; инвестиция в модерно оборудване; по-опростени организационни структури, за да направят армията по-пъргава; и засилено обучение за голям конфликт. "Ще бъдем тествани все по-брутално", казва той. "Трябва да осъзнаем това."

Когато Еманюел Макрон бе избран за президент през 2017 г., въоръжените сили първоначално се усъмниха в неговия ангажимент за военни разходи. След като наложи кръг от краткосрочни съкращения, той се скара публично с генерал Пиер дьо Вилиер, тогава шеф на обединените началници на щабовете, което накара генерала да подаде оставка. Оттогава обаче Макрон спази предизборно обещание да инвестира сериозно във френските войници.

Бюджетът за отбрана за 2019-25 г. получи голям тласък, като до края на периода годишните разходи достигнаха 50 млрд. евро, като към този момент той ще бъде с 46% по-висок от нивото си от 2018 г. Претеглено към по-късните години, бюджетът позволява на военните плановици да мислят предварително, да купуват боекомплекти и да се реорганизират.

"За първи път имаме разумно съответствие между документите за планиране и разпределения бюджет", казва Франсоа Хайсбург от Фондацията за стратегически изследвания в Париж. Това също така означава, че Франция понастоящем изпълнява ангажимента си към НАТО да похарчи поне 2% от своя БВП за отбрана.

Сърцевината на френската военна модернизация е програмата "Скорпион", проект за $6,8 млрд. За подмяна на почти всеки преден моторизиран и брониран автомобил в армията, надграждане на танк Leclerc от 90-те години на миналия век и свързване на всичко това чрез нова цифрова мрежа.

Идеята е, че първата напълно оборудвана бригада "Скорпион" трябва да бъде готова до 2023 г. Реми Хемес, френски офицер и изследовател, казва, че през 15-те години между 2010 и 2025 г. оборудването на армията ще се промени повече, отколкото през четирите десетилетия между 1970 г. и 2010 г.

Командващият британската армия предупреждава за Трета световна война

Командващият британската армия предупреждава за Трета световна война

Генерал Картър: Живеем в момент, когато светът е много несигурно и тревожно място

В много отношения подходът на Франция към бъдещата война се различава от технологичната визия, разкрита наскоро от Великобритания. Докато Великобритания съкращава войски и бронираните машини, Франция задържа 60% повече войници, отколкото планира Великобритания и 50% повече танкове. Сравнително бавно е придобиването и въоръжаването на дронове.

"Съществува голям риск от изоставане, тъй като автоматизацията на бойното поле се ускорява", предупреди доклад на Института Монтен - мозъчен тръст. Всъщност френските офицери са по-скептични от британските или американските, че технологията ще преобрази бойното поле. "Технологиите никога не са 100% ефективни", предупреждава генерал Бурхард. "Войниците винаги трябва да могат да се бият (както някога) ... когато технологията вече не работи."

Това не означава, че Франция пренебрегва нови области на война; космосът, по-специално, е приоритет. През септември миналата година военновъздушните сили на Франция станаха "въздушно-космически сили", след като по-рано създадоха ново военно космическо командване в Тулуза.

Френските въоръжени сили също разширяват своите информационно военни и кибер възможности. През декември 2020 г. Facebook и Instagram премахнаха мрежа от 100 фалшиви акаунта, свързани с френските въоръжени сили, след като се сблъскаха с подкрепяните от Русия такива за Централноафриканската република и Мали, сред другите африкански бойни полета, където двете страни се борят за влияние.

Докато Франция започва да подготвя въоръжените си сили за всички тези нови форми на война, има редица сериозни предизвикателства. Опитът в Сахел, казва генерал Бурхард, е "безспорно истинска сила". На огромна площ войници и специални части участват във високорискови бойни операции, които са едновременно технически и тактически предизвикателни.

Френската армия съобщава за 57 смъртни случая от 2013 г. И все пак "Бархане" е силно асиметричен конфликт, в който французите се радват на въздушно господство, без намеса в комуникацията или заплаха от безпилотни летателни апарати, ракети или кибератаки.

Другият проблем е, че френските сили се изтеглят в няколко посоки едновременно. В средата на март десетина френски танкове, 160 бронирани машини и 300 войници пристигнаха в Тапа, Естония. Те бяха последният принос на Франция за бойните групи на НАТО, разположени в Полша и балтийските държави за възпиране на руска атака.

Всъщност военният персонал предполага, че бъдещите ангажименти ще бъдат заедно със съюзници - ако не НАТО, то поне САЩ или коалиция на желаещите. Тези усилия за модернизация са в съответствие както с приоритетите на НАТО, така и с желанието на Макрон, Европа да укрепи собствената си отбрана, въпреки че Франция и други продължават да разчитат на американската подкрепа за ключови активи, като въздушен транспорт и противовъздушна отбрана.

В допълнение към Източна Европа, Франция е все по-заета на юг. В Източното Средиземноморие Франция и Турция се скараха заради Либия, Сирия и Кипър, което накара Макрон да изпрати самолети и фрегата до гръцки води миналия август. Франция също е силно ангажирана с Индо-Тихия океан, където отвъдморските й територии са с 1,6 милиона френски граждани и 7000 войници. Франция поддържа стабилно морско присъствие в района.

Уловката е, че ВМС има само 15 големи кораба, които да се справят с всички тези проблеми, посочва адмирал Пиер Вандие, шеф на военноморския щаб на Франция.

"Всички ние, европейците, стоим на тънък лед. Можем да разтегнем силите си между това да се справим добре в Атлантическия океан, да се справим добре в Средиземно море, да се справим добре в Персийския залив и да се справим добре в Индо-Тихия океан. Приоритизирането между тях вече не е работа за въоръжените сили, казва той, а "политическо решение" за Макрон или за неговия наследник. "Със сиугност ще ни се наложи да избираме."

И тази година светът е на 100 секунди от "Страшния съд"

И тази година светът е на 100 секунди от "Страшния съд"

Трябва борба с дезинформацията, вслушване в науката и сътрудничество на световните лидери срещу глобални рискове