Настоящата глобална несигурност и безпокойство на фона на икономическата криза, причинена от пандемията на коронавируса, може да предизвика нова световна война, предупреди ръководителят на британските въоръжени сили, цитиран от "Ройтерс".

В интервю, излъчено в неделя за годишните възпоменания за загиналите и ранените в конфликт, генерал Ник Картър заяви, че ескалацията на регионалното напрежение и грешките в преценката в крайна сметка могат да доведат до мащабен конфликт.

"Мисля, че живеем в момент, когато светът е много несигурно и тревожно място и, разбира се, динамиката на глобалната конкуренция е характеристика и на нашия живот и мисля, че реалният риск, който имаме с доста голяма част от регионалните конфликти, които продължават в момента е, че можем да видим, как ескалацията води до грешни преценки", каза Картър.

Запитан дали това означава, че има истинска заплаха от нова световна война, Картър отговори: "Казвам, че това е риск и трябва да осъзнаваме този риск."

Картър, който оглави британската армия през 2018 г. каза, че е важно да помним загиналите в предишни войни като предупреждение за онези, които може да повтарят минали грешки.

"Ако забравите за ужаса на войната, тогава според мен големият риск е, че хората биха могли да си помислят, че влизането във война е разумно нещо", каза той.

"Трябва да помним, че историята може да не се повтаря, но има ритъм и ако се обърнете назад към миналия век, преди двете световни войни, мисля, че не може да се спори, че ескалация е довела до грешка, която в крайна сметка е довела до война в мащаб, който се надяваме никога повече да не видим."

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британската армия е напълно неподготвена за заплахите