Великобритания увеличава броя на ядрените си бойни глави на Trident, с които може да повиши запасите си, с повече от 40%, обяви Борис Джонсън във вторник, приключвайки 30-годишно постепенно разоръжаване след разпадането на Съветския съюз, съобщава "Гардиън". 

Увеличаването от 180 на 260 бойни глави се съдържа в копие на интегрирания преглед на отбраната и външната политика. Това проправя пътя за противоречиво превъоръжаване с 10 милиарда паунда в отговор на предполагаеми заплахи от Русия и Китай.

Прегледът също така предупреждава за "реалистичната възможност" терористична група да "предприеме успешна ХБРЯ (химическа, биологична, радиологична или ядрена) атака до 2030 г.", въпреки че има малко допълнителни подробности в подкрепа на тази оценка.

Британският кралски флот - сигурен съюзник на САЩ срещу Китай

Британският кралски флот - сигурен съюзник на САЩ срещу Китай

Западът разбира глобалното предизвикателство към демокрациите

Той включва личен ангажимент от Джонсън, като добавка в последната минута към предговора, за възстановяване на разходите за чуждестранна помощ до 0,7% от националния доход, "когато фискалната ситуация позволява", след ожесточена критика на съкращенията на облекченията за Йемен и другаде.

Документът от 100 страници казва, че увеличаването на ядрените бойни глави е "в знак на признание за променящата се среда за сигурност" и че има "развиващи се технологични и доктринални заплахи".

Участниците в кампанията предупредиха, че Великобритания е изложена на риск да започне "нова надпревара в ядреното въоръжаване" в момент, когато светът се опитва да излезе от пандемията на Covid. Кейт Хъдсън, генерален секретар на Кампанията за ядрено разоръжаване (CND), заяви: "С правителството, изправено пред недостиг на пари, нямаме нужда от грандиозни разходи за оръжия за масово унищожение."

Русия счита, че само отбранителните й системи спират Запада от открита агресия

Русия счита, че само отбранителните й системи спират Запада от открита агресия

Захарова: Където разбират, че могат да играят своите мръсни игри, блокират информационни канали

Ангажиментът е един от най-забележителните в интегрирания преглед на отбраната и външната политика след Брекзит, който също включва:

Ясното изявление, че Русия при Владимир Путин представлява "активна заплаха", а Китай се описва като "системно предизвикателство" по начин, който е малко вероятно да зарадва консервативните ястреби в партията.

Ангажимент за стартиране на допълнителен режим на санкции, даващ на Обединеното кралство "правомощия за предотвратяване на въвлечените в корупция от свободно влизане в Обединеното кралство или насочване на пари чрез нашата финансова система".

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Положението в света става все по-сложно и трябва да бъдат подготвени да отговорят

Стремеж към Обединеното кралство да бъде "суперсила с мека сила" с похвала за БиБиСи като "най-довереният телевизионен оператор в света", въпреки че Даунинг Стрийт бойкотира телевизията миналата година. Британската монархия също е цитирана като принос.

Прегледът започна след общите избори през 2019 г. и има за цел да помогне да се определи визията на премиера за "глобална Великобритания" и да се оформи бъдещата стратегическа посока до 2030 г. след напускането на ЕС.

Той съдържа само няколко преходни препратки към блока, като вместо това се аргументира за "индо-тихоокеански наклон", при който Великобритания задълбочава отбранителните, дипломатическите и търговските отношения с Индия, Япония, Южна Корея и Австралия срещу Китай.

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британската армия е напълно неподготвена за заплахите

"Ние ще бъдем европейският партньор с най-широкото и интегрирано присъствие в Индо-Тихия океан", се казва в рецензията, като се твърди, че инвестирането в способности за кибервойни и разполагането на новия самолетоносач "Кралица Елизабет" в региона по-късно тази година е съобщение до Пекин.

Но именно ангажиментът за значително увеличаване ядрените бойни глави е най-значимото развитие, след като Обединеното кралство обеща да намали запасите след края на Студената война.

Великобритания има много по-малко складирани бойни глави, отколкото Русия, които се изчисляват на 4300 или САЩ с 3800, или Китай, който има около 320.

Но всяка бойна глава, която Великобритания притежава, има експлозивна мощност от 100 килотона. Атомната бомба, хвърлена върху Хирошима в края на Втората световна война, е около 15 килотона.

Командващият британската армия предупреждава за Трета световна война

Командващият британската армия предупреждава за Трета световна война

Генерал Картър: Живеем в момент, когато светът е много несигурно и тревожно място

"Минималният, достоверен, независим ядрен възпиращ фактор, определен за отбраната на НАТО, остава от съществено значение, за да се гарантира нашата сигурност и тази на нашите съюзници", се казва в прегледа на Обединеното кралство в раздел, обясняващ контекста на увеличаването на запасите.

Стюарт Макдоналд, говорител на отбраната на Шотландската национална партия, която се противопоставя на обновяването на Trident, обвини правителството, че е обвързано с остаряла отбранителна политика, а Джонсън обяснява с еднакъв ентусиазъм как защитава международната система, основана на правила, докато обявява, че Обединеното кралство планира да наруши ангажиментите си към международния договор за неразпространение на ядрени оръжия.

Лобистки групи заявиха, че смятат, че прегледът не е стигнал достатъчно далеч. Говорител на Междупарламентарния алианс за Китай заяви, че Пекин не е трябвало да бъде пропуснат от списъка на страните, ангажирани с враждебна държавна дейност.

Пентагонът ще разработва нови ракети срещу Русия

Пентагонът ще разработва нови ракети срещу Русия

Нова инициатива на САЩ

"Това е въпреки многократните кибератаки, подкрепяни от държавата от Китай, срещу обекти на Обединеното кралство и опитите на китайски правителствени агенти да сплашат и заплашват жителите на Обединеното кралство на британска земя - както Русия, Иран и други авторитарни държави, които също са заплаха за Обединеното кралство", допълва говорителят.

Допълнителни подробности за плановете за въоръжените сили се съдържат в официален документ за командване на отбраната, който ще бъде публикуван по-късно. Това се очаква да потвърди намаляването на размера на британската армия до 72 500 и инвестициите в безпилотни летателни апарати.

Една от идеите, които не са споменати по-рано, е предварителното предложение за създаване на доброволческа сила на гражданите - "цивилен резервистки състав" - които да работят заедно с военните в отговор на бъдещите кризи, като пандемия.

САЩ фокусира мащабни военни учения в Черно море и Балканите

САЩ фокусира мащабни военни учения в Черно море и Балканите

Особено важни са България, която получава модерни ПВО и ПРО от САЩ и Румъния