Учени решиха да не мърдат стрелките на символичния "Часовник на Страшния съд", те все още показват 100 секунди до "ядрена война". Това съобщи в сряда на видеоконференция във Вашингтон Рейчъл Бронсън, президент на "Бюлетин на атомните учени" (Bulletin of the Atomic Scientist), на чиято корица часовникът се появи за първи път през 1947 г. 

Хората могат да се справят с опасностите, породени от съвременните технологии, дори по време на криза. Но ако човечеството иска да избегне екзистенциална катастрофа - такава, при която би изгубило всичко - националните лидери трябва да свършат много по-добра работа в борбата с дезинформацията, да се вслушват в науката и да си сътрудничат, за да намалят глобалните рискове.

Неправилното управление на тази тежка глобална здравна криза с Covid-19 макар и не екзистенциална заплаха е "сигнал за събуждане", че правителствата, институциите и заблудената общественост остават неподготвени да се справят с още по-големите заплахи, породени от ядрената война и изменението на климата.

Като се има предвид това и липсата на напредък през 2020 г. в справянето с ядрените и климатичните опасности, "Часовникът на Страшния съд" остава толкова близо до полунощ, колкото за първи път бе миналата година - само 100 секунди до полунощ.

Решението се взема от Съвета на Бюлетина за наука и сигурност на атомните учени в консултация с Борда на спонсорите на бюлетина, който включва 13 Нобелови лауреати. През януари 2020 г. часовникът на Страшния съд се премести на 100 секунди до полунощ, по-близо до полунощ от всякога в историята.

През декември 2020 г. Бюлетинът на атомните учени отбеляза своята 75-годишнина. Основан през 1945 г. от Алберт Айнщайн и учени от Чикагския университет, които са помогнали за разработването на първите атомни оръжия в проекта "Манхатън", "Бюлетинът на атомните учени" създава "Часовникът на Страшния съд" две години по-късно, използвайки образите на апокалипсиса (полунощ) и съвременния идиом на ядрена експлозия (обратно отброяване до нула) за заплахи за човечеството и планетата. С течение на времето Часовникът се превърна в общопризнат индикатор за уязвимостта на света от катастрофа от ядрени оръжия, климатични промени и разрушителни технологии в други области.

Д-р Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор, Бюлетин на атомните учени: "Стрелките на часовника на Страшния съд остават на 100 секунди до полунощ. Смъртоносната и вдъхновяваща страха пандемия COVID-19 служи като исторически "призив за събуждане", ярка илюстрация, че националните правителства и международните организации са неподготвени да управляват наистина унищожаващи цивилизацията заплахи от ядрените оръжия и изменението на климата."

Бившият губернатор на Калифорния Джери Браун, председател на бюлетина на атомните учени: "САЩ, Русия и световните ядрени сили трябва да спрат да си крещят. Време е да се премахнат ядрените оръжия, а не да се изграждат повече от тях. По същия начин е и с изменението на климата: САЩ, Китай и други големи държави трябва да се заемат сериозно с намаляването на смъртоносните въглеродни емисии - сега. Остават 100 секунди до полунощ. Събудете се!"

Д-р Стив Фетър, професор от Университет на Мериленд, и член на Съвета за наука и сигурност, Бюлетин на атомните учени: "Модернизацията и разширяването на ядрените арсенали в множество страни, съчетани с липсата на дипломатически усилия за намаляване на ядрените рискове, увеличиха вероятността от катастрофа. Разработването на хиперзвукови оръжия, балистична ракетна защита и системи за доставка на оръжие, които могат да използват конвенционални или ядрени бойни глави, повишават вероятността от грешни изчисления по време на криза. По наша оценка потенциалът светът да се озове в ядрена война - постоянно съществуваща опасност през последните 75 години - се е увеличил през 2020 г."

Основни препоръки и стъпки за справяне с ядрените, климатичните и други големи заплахи:

Президентите на САЩ и Русия могат и трябва да удължат възможно най-дълго Нов СТАРТ, като поддържат двата най-големи ядрени арсенала на сегашните нива.

След като Съединените щати обявиха, че ще се присъединят към Парижкото споразумение за климата, трябва да ускорят своя ангажимент за декарбонизация и да въведат политики, които правят възможно постигането на ангажимента.

Сега, след като Съединените щати се присъединиха към Световната здравна организация, те трябва да работят чрез СЗО и други международни институции за намаляване на биологичните рискове от всякакъв вид.

Съединените щати трябва да декларират своя ангажимент да не се използва ядрено оръжие за първи удар и да убедят съюзниците и съперниците си да се съгласят, че не-използването е стъпка към сигурността и стабилността.

Русия може да се присъедини към Съвета НАТО-Русия и да започне сериозни дискусии за намаляване на риска и за избягване на опасностите от ескалация.

Северна Корея може да се съгласи да кодифицира и разреши проверка на своя мораториум върху ядрени опити и тестове на ракети с голям обсег.

Иран и САЩ могат съвместно да се върнат към пълно съответствие със Съвместния всеобхватен план за действие, а Иран може да се съгласи на нови, по-широки разговори за сигурността в Близкия изток и ограничения за своите ракетни и други военни дейности.

Новата администрация на САЩ може да назначава на ръководни позиции в научно обосновани агенции въз основа на научен опит и пълномощия; да забранява намесата в изготвянето или разпространението на научни доклади на изпълнителната власт; да използва възможно най-добрата наука за информиране на съображения за политики; да позволяват на правителствените учени да се ангажират с обществеността за тяхната работа; и да осигури финансиране за възстановяване и укрепване на международното научно сътрудничество.

Правителствата, големите фирми за комуникационни технологии, академичните експерти и отговорните медийни организации могат да си сътрудничат, за да намерят практически и етични начини за борба с дезинформацията в интернет.

През 2020 г. онлайн лъжата буквално убива.

Екзистенциалните заплахи от ядрени оръжия и изменението на климата се засилиха през последните години поради мултиплициране на заплахите: продължаващата корупция на информационната екосфера, от която зависи демокрацията и вземането на обществени решения. Тук отново пандемията с COVID-19 е призив за събуждане. Фалшивата и подвеждаща информация, разпространявана по интернет - включително погрешно представяне на сериозността на COVID-19, популяризиране на фалшиви лекове и политизиране създава социален хаос в много страни и води до ненужна смърт.

Това безразсъдно пренебрегване на науката и мащабното прегръщане на конспиративни глупости - често движени от политически фигури и партийни медии - подкопаха способността на отговорните национални и глобални лидери да защитават сигурността на своите граждани.

За първи път светът е на „100 секунди” от ядрена война

За първи път светът е на „100 секунди” от ядрена война

Това става ясно от позицията на символичния "Часовник на Страшния съд"