Президентът на САЩ Джо Байдън и други лидери на страните членки на НАТО планират да обсъдят напрегнатите отношения с Русия и Китай, изтеглянето на войските от Афганистан и бъдещето на 30-членния военен съюз на среща на върха в Белгия на 14 юни, съобщава АП.

Срещата в централата на НАТО в Брюксел ще бъде лична възможност за Байдън да възстанови отношенията си с лидери от Европа и Канада, които се изостриха при бившия президент Доналд Тръмп.

"Това е уникална възможност за укрепване на НАТО като трайно въплъщение на връзката между Европа и Северна Америка", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление в четвъртък.

Столтенберг каза, че срещата ще се фокусира върху "предизвикателствата днес и утре за сигурността: агресивните действия на Русия, заплахата от тероризъм, кибератаките, нововъзникващите и разрушителни технологии, въздействието на климата върху сигурността и възхода на Китай".

Срещата ще се проведе, когато войските на НАТО напускат Афганистан, най-голямата и предизвикателна операция на алианса досега, най-късно до 11 септември.

Съюзниците от НАТО активираха клаузата за колективна отбрана на организацията за първи и единствен път след атаките от 11 септември срещу Ню Йорк и Вашингтон през 2001 г., за да се обединят в защита на САЩ.

НАТО провежда среща на върха на 14 юни в Брюксел - обсъждат Русия и Китай

НАТО провежда среща на върха на 14 юни в Брюксел - обсъждат Русия и Китай

Руската агресия е част от дневния ред