Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в голяма външнополитическа реч, че борбата в световен мащаб между демокрацията и автокрацията е в "повратна точка", съобщава "Франс прес".

"На твърде много места, включително в Европа и САЩ, демократичният напредък е подложен на атака", подчерта Байдън пред Мюнхенската конференция по сигурността според откъси от речта му, публикувани от Белия дом.

"Историците ще изследват и пишат за този момент. Това е повратна точка. А аз вярвам с всяка фибра от съществото си, че демокрацията трябва да победи", подчерта американският държавен глава.

Речта пред ежегодната конференция, провеждана чрез видео връзка заради COVID-19 пандемията, изложи визията на Байдън за връщане на САЩ към традиционната им роля на водещ защитник на демократичните ценности.

Г-7: 2021 г. е повратен момент за мултилатерализма

Г-7: 2021 г. е повратен момент за мултилатерализма

Те обещават да открият нова глава в глобалното сътрудничество

Говорейки малко след виртуална среща с другите ръководители на страните от Г-7, Байдън също така подчерта подновената ангажираност на САЩ към съюзи, за разлика от непоколебимо конкурентния, конфронтационен подход на неговия предшественик Доналд Тръмп.

"Нашите партньорства издържаха и се разраснаха през годините, защото са вкоренени в богатството на нашите споделени демократични ценности. Те не са променливи. Те не са ограничаващи", настоя Байдън в речта си в очевидна препратка към акцента на Тръмп върху третирането на дългогодишни съюзници в Г-7 и другаде като икономически съперници.

В откъсите, публикувани преди речта, няма пряко споменаване на Русия или Китай, но препратките към глобалната кавга между демократичните и автократичните системи оставят малко съмнение, че Байдън визира най-вече тях.

"Ние сме насред фундаментален дебат за бъдещата посока на нашия свят", изтъква Байдън.

"Между онези, които твърдят, че - предвид всички предизвикателства, пред които сме изправени, от четвъртата индустриална революция до глобална пандемия - автокрацията е най-добрият път напред, и онези, които разбират, че демокрацията е от съществено значение за справяне с тези предизвикателства", подчертава още американският държавен глава. 

"Трябва да демонстрираме, че демокрациите все още могат да доставят на нашите народи. Това е нашата галванизираща мисия. Демокрацията не се случва случайно", настоява Байдън.

"Трябва да я защитаваме. Да я укрепваме. Да я обновяваме. Трябва да докажем, че нашият модел не е реликва от нашата история", изтъква още американският президент. 

Той посочи, че алиансът между САЩ и Европа е отново наличен, след като Тръмп обтегна отношенията.

"Изпращам ясно послание на света. Америка се завърна. Трансатлантическият алианс се завърна", увери Байдън в обръщението си към Мюнхенската конференция за сигурност.

Президентът на САЩ смята, че Русия се опитва да отслаби НАТО и европейския проект, а също така "иска да подкопае трансатлантическото единство".

"Ето защо отстояването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна остава жизненоважно за Европа и САЩ", отбеляза той.

Байдън също така обвини Русия в извършване на хакерски атаки в САЩ и страни в Европа. По думите му реакцията на тези действия е от решаващо значение за "защитата на общата сигурност" на САЩ и техните съюзници.

Американският президент отбеляза, че предизвикателството, идващо от Русия, "е различно от предизвикателството, идващо от Китай, но е също толкова реално".

Според него не става дума за конфронтация между Запада и Изтока. "Искаме бъдеще, в което всички народи могат свободно да определят своя път, без да се сблъскват с насилие и принуда. Не можем и не трябва да се връщаме към конфронтацията и блоковете на Студената война", добави той.

САЩ ще останат изцяло ангажирани с НАТО и чл. 5 от Вашингтонския договор, който определя принципа на колективната отбрана на алианса, увери президентът на САЩ.

Западните държави и техните съюзници трябва да се подготвят за дълго и ожесточено съперничество с Китай, предупреди президентът на САЩ.

"Трябва да се подготвим заедно за дългосрочна стратегическа конкуренция с Китай", настоя той и допълни: "Конкуренцията с Китай ще бъде тежка. Очаквам я с нетърпение и я приветствам. Тъй като вярвам в глобалната система, която Европа и САЩ заедно с нашите съюзници в Индо-Тихоокеанския регион се опитваха толкова усърдно да изградят през последните 70 години", добави Байдън. 

Новата администрация на САЩ подкрепя сътрудничеството и дипломатическото взаимодействие с цел минимизиране на рисковете и заплахите в областта на стратегическата стабилност и неразпространението на ядрено оръжие, подчерта президентът на САЩ.

"Заплахата от ядрено разпространение също продължава да изисква внимателна дипломация и сътрудничество помежду ни. Нуждаем се от прозрачност и комуникация, за да сведем до минимум риска от стратегически недоразумения или грешки", каза американският държавен глава и допълни, че затова САЩ и Русия, въпреки конкуренцията си, удължиха договора Нов СТАРТ с още пет години.