2021 г. ще бъде повратна точка в полза на мултилатерализма, се казва в приетата от лидерите на държавите от Г-7 декларация след края на срещата, съобщава ForexLive.

Те обещават да открият нова глава в глобалното сътрудничество. Това е първата среща, откакто президентът Джо Байдън наследи Доналд Тръмп.

Ръководителите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада и Япония обещават възстановяване от пандемията от коронавриус, което ще насърчи здраве и просперитет на хората по света.

Проклятието на смълчаването тормози виртуалната среща на Г-7

Проклятието на смълчаването тормози виртуалната среща на Г-7

"Чуваш ли ни Ангела"

COVID-19 показа, че светът се нуждае от по-силна защита срещу бъдещи рискове за световното здраве, поясняват те и потвърждават подкрепата си за най-уязвимите държави.

Държавите от Г-7 се ангажират да предприемат амбициозни действия в борбата с климатичните промени и да спрат загубата на биоразнообразие. Те желаят да се осигури трансформация към зелена енергия не по-късно от 2050 г.

Ще се консултират за колективни подходи в отговор на непазарно ориентирани политики и практики.

Лидерите обещават да се опитат да постигнат консенсусно решение за международното данъчно облагане в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие до средата на 2021 г.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на пресконференция след разговорите, цитирана от АФП, че международното сътрудничество е стимулирано от новата администрация на САЩ.

Държавите от Г-7 се договориха да отпуснат 7,5 милиарда долара финансиране за предоставяне на ваксини срещу коронавируса на най-бедните държави.