В света започва нова студена война и доктриналното определяне на опонентите вече е в ход. Това обяви руският заместник-министърът на отбраната Александър Фомин в интервю за RT.

Според него днес в света се наблюдават няколко тенденции, които обуславят най-сериозните предизвикателства и заплахи за сигурността.

"Първо, днес сме свидетели на формирането на нов световен ред. Виждаме тенденция страните да са въвлечени в нова Студена война, разделянето на държавите на "свои" и "чужди", въпреки факта, че "чужда" еднозначно се определя в доктриналните документи като противник", коментира Фомин.

Гутериш: Не трябва да допуснем нова Студена война

Гутериш: Не трябва да допуснем нова Студена война

Изслушване в ООН

В същото време систематично се разрушава съществуващата система на международните отношения, архитектурата на сигурността, подценява се ролята на международните организации.

Вместо международното право да се натрапва порядък, "базиран на определени правила, неизвестно от кого предложени и поддържани, никъде незаписани и устройващи само онези, които всъщност са измислили този порядък", добави руският заместник-министър на отбраната.

Русия за нова Студена война: Винаги се надяваме на най-доброто, но се готвим за най-лошото

Русия за нова Студена война: Винаги се надяваме на най-доброто, но се готвим за най-лошото

Предложението за диалог не е вечно, а диалогът е в интерес не само за двете страни, но и за целия свят

В същото време се появяват принципно нови видове оръжия, които коренно променят баланса на силите, въоръжената конфронтация прониква във все нови сфери - космоса и киберпространството. Всичко това води до промяна в принципите и методите на водене на война, подчерта Фомин.

По думите му всички тези теми ще бъдат обсъдени на IX Московска конференция по международна сигурност, която ще се проведе от 22 до 24 юни. В тази връзка Фомин обяви, че руското военно министерство е поканило ръководството на НАТО да присъства на конференцията.

"Велт": Байдън забрави законите на Студената война

"Велт": Байдън забрави законите на Студената война

Вестникът изразява изненада как държавата, спечелила Студената война, е забравила законите