Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова на всяка цена да се избягва нова Студена война, говорейки в Генералната асамблея.

На 7 май в Генералната асамблея се провежда неформален диалог с кандидат за поста генерален секретар на ООН. Понастоящем Гутериш е единственият претендент. Мандатът му на генерален секретар изтича на 31 декември тази 2021 година.

Гутериш ще се бори за втори мандат начело на ООН

Гутериш ще се бори за втори мандат начело на ООН

С намерението е запознат Съвета за сигурност

"Краят на Студената война не беше краят на историята - а точно обратното. Когато старият ред изчезна от погледа, историята се върна - с отмъщение, противоречия, напрежение ", каза Гутериш.

Той припомни, че ООН е в състояние да разрешава трудности и конфликти от десетилетия, но с течение на времето се оказа, че някои от тях "надминават възможностите, които имаме".

Гутериш: 2021 година да бъде година на изцелението

Гутериш: 2021 година да бъде година на изцелението

След предизвикателствата на отминаващата година

"Трябва да избягваме нов тип Студена война на всяка цена", призова шефът на ООН, припомняйки необходимостта от цялостен поглед върху правата на човека и придържане към основните ценности.

Генералният секретар изрази готовността си да работи за укрепване на международните отношения в случай на преизбирането му.