Русия заяви в петък, че Москва винаги се е надявала на най-доброто, но се готви за най-лошото, във връзка с възможността за нова Студена война между САЩ и Русия, съобщава "Ройтерс". 

Президентът Владимир Путин заяви в четвъртък, че той и президентът на САЩ Джо Байдън трябва да проведат онлайн разговори през следващите дни, след като Байдън каза, че смята руският лидер за убиец, а дипломатическите отношения стигнаха ново дъно след Студената война.

В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че предложението за преговори на Путин остава отворено и че Путин може да го направи по всяко време, което е удобно за Байдън, въпреки че предложението няма да остане на масата за неопределено време.

Липсата на ясен отговор от САЩ на предложения отворен диалог на Путин ще се счита за отказ. "Изпратено е запитване или ще има отговор, или няма да има. Липсата на отговор обикновено е отказ от такава комуникация".

Белият дом: Президентът Байдън е зает, няма насрочен разговор с Путин

Белият дом: Президентът Байдън е зает, няма насрочен разговор с Путин

САЩ ще говорят директно по проблемните теми…

"Що се отнася до Руската федерация, президентът ясно заяви желанието си да продължи отношенията между двете страни, независимо от това, защото това е в интерес не само на двете ни страни, но и в интерес на целия свят. Но, разбира се, не можем да пренебрегнем думите на Байдън", обясни Песков, цитиран от ТАСС.

"Няма смисъл да се играе мегафонна дипломация, да се разменят заплахи, има смисъл да говорим помежду си, има смисъл да се продължат отношенията между Русия и САЩ. Това е мирогледът и това е подходът на президента Путин, но, разбира се, не мога да кажа нищо за потенциалния подход на президента Байдън", коментира той.

"Естествено не може да има дебат между двамата президенти. Путин предложи просто да продължи диалогът между ръководителите на двете държави", добави говорителят на Кремъл.

По думите на Песков, според руския президент "ще бъде интересно за народите на двете страни, както за американците, така и за руснаците". "Тъй като самите думи на Байдън бяха доста безпрецедентни, безпрецедентни формати на комуникация не могат да бъдат изключени". 

ЕК: Путин е отговорен за убийства и опити за убийства

ЕК: Путин е отговорен за убийства и опити за убийства

Негова е крайната отговорност за действията на руската държава...