На всички е известно, че като президент на Русия, Владимир Путин носи крайната отговорност за действията руските държавни органи, за политиката на руската държава и другите й действия. Това заяви пресаташето на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел във връзка с оценката на американския лидер Джо Байдън, който отговори утвърдително на въпроса дали смята Путин за убиец.

"За съжаление има дълъг списък на успешни и провалени опити за убийства срещу независими обществени фигури и критикуващи ставащото в Русия, включително политици и журналисти, отбеляза говорителят. Много от тези случаи не са разследвани и остават без последици." - поясни представителката на ЕК, цитирана от Дойче веле.

В два случая - отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Навални през 2020 г., ЕС прие санкции срещу отговорните лица - руски военни, представители на спецслужбите и Държавния научно-изследователски институт по органична химия и технологии (ГосНИИОХТ), в един от чиито филиали по времето на Съветския съюз е разработван "новичок", напомни тя, като добави, че руските власти са предприели нелегални действия срещу Украйна и играли негативна роля в редица конфликти на други места по света.

Руската блогосфера: Байдън каза истината за Путин

Руската блогосфера: Байдън каза истината за Путин

"Байдън нарече Путин убиец и курсът на рублата падна"...

Припомняме, в интервю за ABC News президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Владимир Путин ще си плати цената за намесата в американските избори. На въпрос на водещия дали смята Путин за убиец, Байдън отговори с "Да". Непосредствено след това Москва извика за консултации руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов. Председателят на руската Дума Вячеслав Володин заяви, че с думите си за Путин американският президент е обидил всички руснаци. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Байдън, че е довел двустранните отношения до задънена улица. Самият Путин лаконично пожела на Байдън здраве. Той обаче не се въздържа и отвърна с често употребявана рускоезична фраза, с която децата се дразнят помежду си: "Който както другите нарича, сам себе си така нарича".