В Русия не стихват коментарите по повод на интервюто на президента на САЩ Джо Байдън пред ABC News, в което той заяви, че Владимир Путин ще си плати цената за намесата в американските избори.Припомняме, на въпрос на водещия дали смята Путин за убиец, Байдън отговаря с "Да". Непосредствено след това Москва извика за консултации руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов. Председателят на руската Дума Вячеслав Володин заяви, че с думите си за Путин американският президент е обидил всички руснаци. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Байдън, че е довел двустранните отношения до задънена улица. Самият Путин лаконично пожела на Байдън здраве. Той обаче не се въздържа и отвърна с често употребявана рускоезична фраза, с която децата се дразнят помежду си: "Който както другите нарича, сам себе си така нарича".

На фона на реакцията на държавните институции интервюто предизвика одобрителни отзиви сред руските блогъри, които не намират трибуна в медийните официози. Изданието Каспаров.ru публикува коментари на знакови автори от блогосферата.

Виктор Шендерович: "Байдън нарече Путин убиец и курсът на рублата падна. За повече яснота на картината ще трябва да си отговорим дали доларът би паднал, ако Путин нарече Байдън убиец..."

Александър Морозов: "Исторически ден. Путин получи каквото търсеше. Тъй като покушението, целящо убийството на Скрипал, а след това и на Навални, не беше извършено от проксита, а от офицери от спецслужбите, и Путин не се дистанцира от това, публично отказа да признае фактите и да разследва станалото - тогава кой е убиецът? Въпросът е риторичен."

Егор Алексеев: "След думите на Байдън се срина рублата, чиновниците в Кремъл отзоваха посланика за консултации, явно нервничат и не знаят как да реагират. Очаква се яростна ескалация на истерията по линия на пропагандата, кофи от омраза ще се излеят в ушите на руснаците през близките месеци. Възможно е да започнат някакви действия в Донбас, да активизират терористите (руските военни и проруските формирования в Източна Украйна - б.р.). По всичко изглежда, че и ЕС ще трябва да се съобразява с тази формулировка, дадена от Байдън за Путин."

Олга Кортунова: "Мисля, че днес, след директните думи на Байдън, може да обявим края на ерата на постмодернизма. Надявам се, че вече всички неща ще бъдат наричани с истинските им имена! За протокола: За Путинленд това е смърт. Той живее чрез имитацията. Целият му смисъл е в това да живее чрез имитацията."

Егор Седов: "Володин (председателят на руската Дума Вячеслав Володин - б.р.) заяви, че Байдън е обидил руснаците. Но, г-н Володин, моля огласете целия списък! Списъка на обидените руснаци. Например: "Байдън обиди руснаците с фамилия Путин, Володин и т. н." Мен Байдън не ме обиди с това. Значи не става дума за всички руснаци. И смятам, че списък с необидените ще е по-дълъг. А иначе - от една страна е вярно (засега няма основание да се съмняваме, че Володин и Путин са руснаци), а от друга - не е ли превишаване на правомощията да се говори от името на всички?"

Игор Ейдман: "Той няма да прости на Байдън, че му каза истината за самия него, и ще отмъщава. Престъпниците повече от всичко мразят тези, които ги хващат. Злобната и отмъстителна натура на Путин ще го накара, напук на здравия разум и реалното съотношение на силите, да се опитва да накаже този, който го е обидил. Хибридната война може да премине в нова, още по-остра фаза. На-вероятно ще бъдат предприети още по-мащабни опити да се дискредитира Байдън и да се дестабилизира ситуацията в САЩ. Ще бъдат задействани тръмписти, конспиролози, расисти от всички раси, ултрадесни и ултралеви Путин се нуждае от всякакви вътрешни конфликти в САЩ, които биха могли да отслабят позициите на страната в противоборството с Кремъл.В хода на нова информационна война руските власти ще провокират недоверие към основните политически институции в САЩ и лично към президента, ще насаждат паника, хаос и омраза. В крайна сметка нищо няма да постигнат, но може да сътворят доста глупости."

Каналът "Невластний телевизор" в социалната мрежа Телеграм: "Изричайки думите, че Путин е убиец, Байдън не си е представял какъв вой ще нададат руските пропагандисти и политици. Просто даде безгранично пространство за крясъци във вечерните програми на всичките ни телевизионни канали. Направо им вдъхна нов живот. Възмущението на патриотите няма граници. Даже рублата започна да пада в знак на протест. Но има решение — време е ВладимВладимич (Владимир Путин - б. р.) до подаде иск в съда в Бабушкински район (Москва - б.р.). Там този простак Байдън със сигурност ще си понесе отговорността пред закона."

Александър Плющев: "У нас имаше вълна на публично разграничаване на системните опозиционери от Навални, сега може да очакваме същото демонстративно осъждане на Байдън. С нетърпение чакам изявления от Зюганов[1], Миронов-Прилепин[2], Жириновски[3] и присъединилия се към тях Явлински[4]."

Александър Хоц: "В "Престъпление и наказание" има известна сцена, в която страничен човек директно казва на героя това, което той без друго знае за себе си. Но това е много болезнено, защото разрушава легендата му за самия него като Наполеон и "спасител на света". Да сравняваме Байдън с буржоа (по подобие на героя от романа на Достоевски "Престъпление и наказание" - б.р.) може да изглежда изкуствено, но по същността си ситуацията е като тази в романа: светът сочи с пръст и нарича нещата с истинските им имена. Така репутациите влизат в историята."

---

[1] Генадий Зюганов е лидер на съюза на съюза на комунистическите партии в Русия.

[2] Сергей Миронов и Захар Прилепин са съпредседатели на обединената националистическа формация "Справедлива Русия - Патриоти - За истината", създадена през януари тази година след сливането на партиите "Справедлива Русия" (председателствана от Сергей Миронов), "За истината" (начело със Захар Прилепин) и "Патриотите на Русия" (оглавявана от Генадий Семигин).

[3] Става дума за националиста Владимир Жириновски, председател на Либерално-демократическата партия.

[4] Григорий Явлински, основател на партия "Яблоко", доскоро известен като критик на режима. Наскоро той излезе със статия, в която отправи остри критик към опозиционния лидер Алексей Навални.