Русия иска извинение от Съединените щати, след като президентът Джо Байдън заяви, че смята, че Владимир Путин е убиец и може да реагира на Вашингтон, освен ако не го получи, заяви в четвъртък висш руски депутат, съобщава "Ройтерс".

В интервю за ABC News, излъчено ден по-рано, Байдън също така описа Путин като човек без душа и обеща, че ще си плати за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2020 г. в САЩ, нещо, което Кремъл отрича.

В крайно необичаен ход след интервюто на Байдън, Русия в сряда заяви, че привиква посланика си в САЩ за спешни консултации относно бъдещето на отношенията между САЩ и Русия.

Байдън счита Путин за "убиец"
Обновена

Байдън счита Путин за "убиец"

Русия трябва да "заплати цена" за намесата си в американските избори

Константин Косачев, заместник-председател на горната камара на парламента, заяви, че коментарите на Байдън са неприемливи, неизбежно ще възпламенят и без това лошите връзки и прекратяват всяка надежда в Москва за промяна на американската политика при новата администрация на САЩ.

Той каза, че отзоваването в Москва на посланик е единствената разумна стъпка, която трябва да се предприемат при тези обстоятелства. "Подозирам, че няма да е последният, ако не последва обяснение или извинение от американска страна", каза Косачев.

"Този вид оценка не е допустима от устата на държавник от такъв ранг. Този вид изявления не са приемливи при никакви обстоятелства", добави той, наричайки го повратна точка в отношенията между САЩ и Русия.

Малко по-късно през деня Путин отговори на Байдън.

Путин в отговор пожела на Байдън много здраве - без ирония и шеги

Путин в отговор пожела на Байдън много здраве - без ирония и шеги

Сред политическата върхушка на САЩ имало много честни и почтени хора

Артур Чилингаров, прокремълски депутат от долната камара на парламента, призова за "остра реакция" от Москва в коментари, направени до руската радиостанция "Ехото на Москва".

Отношенията на Русия със Запада, които вече отслабват до минимум след Студената война от 2014 г., са подложени на нов натиск заради затварянето на кремълския критик Алексей Навални, като Западът изисква неговото освобождаване. Русия отхвърли това като недопустима намеса във вътрешни дела.

САЩ заявиха, че подготвят нови санкции срещу Русия заради предполагаем хак и предполагаемо намеса в изборите.

САЩ наложиха забрана на търговията с оръжие с Русия

САЩ наложиха забрана на търговията с оръжие с Русия

Причината за това е действията на руските власти срещу Навални