Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов ще замине за Москва за консултация на 20 март. Това съобщава руското посолство в САЩ във "Фейсбук".

"Руският посланик в САЩ А. Антонов ще отлети за Москва на 20 март за консултации. По време на срещите си в руското външно министерство и други ведомства се планира да се обсъдят начини за оправяне на руско-американските връзки, които са в криза ", се казва в изявлението на дипломатическата мисия.

Посланикът на Русия в САЩ е извикан в Москва за консултации

Посланикът на Русия в САЩ е извикан в Москва за консултации

Напрежение между Кремъл и Белия дом

По-рано официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че извикването в Москва на Антонов след антируските изявления на шефа на Белия дом Джоузеф Байдън е безпрецедентна стъпка.

Настоящата ситуация е следствие от целенасочената политика на Вашингтон, която през последните няколко години всъщност умишлено доведе двустранните отношения до задънена улица.

Псаки: Американо-руските отношения "ще изглеждат по различен начин"

Псаки: Американо-руските отношения "ще изглеждат по различен начин"

Коментар на Белия дом

Неконструктивният курс на американската администрация към страната ни не отговаря на интересите на Русия и САЩ, а някои необмислени изявления на американски лидери наистина застрашават и без това прекалено обтегнатите отношения, се отбелязва в позицията на руското посолство.

В интервю за ABC News на 17 март президентът на САЩ заплаши, че руският лидер Владимир Путин ще "плати" за предполагаемото му намеса в изборите през 2020 г. в САЩ. Вчера американското разузнаване публикува доклад за чуждата намеса на изборите през 2020 г., в който се заключава, че Путин е наредил действия за "очерняне" кампанията на Джо Байдън.