Първото пътуване на новия британски самолетоносач ще покаже на съюзниците, че Великобритания след Брекзит е готова да защитава западните интереси и е нетърпелива да види Китай да спазва международните правила, коментира командирът на кораба, съобщава "Ройтерс".

HMS "Кралица Елизабет" участва в ученията на НАТО в Средиземно море тази седмица, преди осеммесечното пътуване, което ще премине през Южнокитайско море с послание за Пекин, че морските пътища трябва да останат отворени.

Самолетоносачът е "изключително мощно изявление", обяснява комодор Стив Мурхаус, командващ и капитан на кораба, каза той пред "Ройтерс" на палубата край португалското крайбрежие, когато изтребители F-35B излитаха около него.

Британски и френски самолетоносачи създават мощна експедиционна армада

Британски и френски самолетоносачи създават мощна експедиционна армада

Обединяват ударни групи в Средиземно море, а по-късно може да се демонстрира сила и в Южнокитайско море

"Това показва, че ние сме глобален флот и нямаме търпение да се върнем пак там", каза той. "Целта за нас е, че това разполагане ще бъде част от по-постоянното присъствие на Обединеното кралство в този регион", добави той, позовавайки се на Индо-Тихия океан, който включва Индия и Австралия.

Великобритания бе основният съюзник на САЩ на бойното поле  в Ирак и Афганистан и наред с Франция, основната военна сила в Европейския съюз. Но гласуването през 2016 г. за напускане на ЕС повдигна въпроси относно нейната глобална роля.

Отчасти в отговор на тези опасения, Лондон обяви най-голямото си увеличение на военните разходи след Студената война в края на миналата година и рекламира влиянието на самолетоносача, построен на цена от над 3 милиарда паунда (4,26 милиарда долара).

HMS Queen Elizabeth ще плава с кораби от САЩ, Сингапур, Япония и Южна Корея, по маршрута, съобщи Мутхаус.

Руски бомбардировачи проведоха първи тренировъчни полети край бреговете на Сирия

Руски бомбардировачи проведоха първи тренировъчни полети край бреговете на Сирия

Беше упражнено осъществяването на мисии в нови географски зони

Великобритания, подобно на Китай, сега има два самолетоносача, САЩ имат 11. Новият 65 000-тонен кораб е с 8 британски F-35B и 10 американски F-35, както и 250 американски морски пехотинци като част от 1700 души екипаж.

Самолетоносачът е придружаван от два разрушителя, две фрегати, подводница и два поддържащи кораба за плаването от 26 000 морски мили, придружен е и от американски миноносец и фрегата на холандския флот.

Запитан за усилията на Великобритания за засилване на влиянието в индо-тихоокеанския регион за противодействие на нарастващата сила на Китай - стратегия, също следвана от ЕС и подкрепена от НАТО - Мурхаус обясни, че "усилията за изключително ключови."

Китай претендира за 90% от потенциално богатото на енергийни източници Южнокитайско море, но Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също претендират за части от него.

САЩ се оплака в ООН, че Китай не иска да преговаря за ядрените си оръжия

САЩ се оплака в ООН, че Китай не иска да преговаря за ядрените си оръжия

Въпреки "драматичното натрупване на ядрения си арсенал"

САЩ отдавна се противопоставят на експанзивните териториални претенции на Китай там, изпращайки редовно военни кораби през водния път, за да демонстрират свобода на корабоплаването. През него всяка година преминава търговия на стойност около 3 трилиона долара. 

В Средиземно море британската ударна група е част от най-големите учения на годината на НАТО Steadfast Defender, която включва морско учение с 18 кораба.

"Изпраща съобщение за решимостта на НАТО", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на борда на самолетоносача.

Франция порязва НАТО и Столтенберг за съвместното финансиране

Франция порязва НАТО и Столтенберг за съвместното финансиране

Германия и съюзници за исканите млрд.: Всяко евро може да бъде похарчено само веднъж

"Ние сме изправени пред глобални заплахи и предизвикателства, включително променящия се баланс на силите с възхода на Китай", каза той и добави, че въпреки че Китай има най-големия флот в света, той не може да се мери с НАТО и не е противник.

Столтенберг коментира и Беларус, обясни че властите на страната са могли да вземат решението за самолет на Ryanair в координация с Москва

"Наясно сме с близките отношения между Русия и Беларус и затова е трудно да повярваме, че режимът в Минск би могъл да направи нещо подобно без никаква координация с Русия", добави Столтенберг от борда на британския самолетоносач "Кралица Елизабет". 

Турция принудила НАТО да не притиска Беларус

Турция принудила НАТО да не притиска Беларус

Анкара е твърде важна за ЕС и САЩ, за да я игнорират, иска добри отношения с Москва и Минск и така разстройва Полша, Литва и Латвия