Турция е подтикнала съюзниците от НАТО да смекчат официалната реакция на принудителното кацане на самолет в Беларус и задържането на дисидент журналист в неделя, съобщиха пред "Ройтерс" двама дипломати, запознати с въпроса. 

30-те съюзници в НАТО публикуваха в сряда изявление от два параграфа, осъждащо принудата над полет на Ryanair и ареста на журналиста Роман Протасевич, но то не включва наказателни мерки, за които балтийските съюзници и Полша настояваха.

Изявлението е и по-малко строго от публичните забележки на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той нарече инцидента "държавно отвличане" и "скандално" в публичните си забележки.

Столтенберг за отвличането на самолета на Ryanair: Опасен инцидент

Столтенберг за отвличането на самолета на Ryanair: Опасен инцидент

Необходимо е международно разследване...

Анкара настоява, че всяко споменаване на подкрепа за повече западни санкции срещу Беларус и призиви за освобождаване на политически затворници там, трябва да остане извън текста, коментират двамата дипломати.

Заплаха за спиране на сътрудничеството на НАТО с Беларус, също е премахната, добавиха те. Мотивите на Турция не са ясни. 

Дипломати заявиха, че Анкара може да се опитва да запази връзките си с Москва, най-близкия съюзник на Беларус и да поддържа икономически отношения с Беларус чрез Turkish Airlines, която има ежедневни полети до Минск.

Друга възможност може да бъде желанието на Турция да посрещне руски туристи това лято след пандемията COVID-19.

Увеличението на коронавирусните инфекции миналия месец и натрупването на чуждестранни предупреждения за пътуване унищожиха много ранни резервации и повишиха перспективите за поредния изгубен туристически сезон за Турция, която разчита на паричния поток за финансиране на тежкия си външен дълг.

Турското външно министерство не отговори на искане за коментар.

Русия блокира европейски полети избягващи Беларус, засилва натиска върху ЕС

Русия блокира европейски полети избягващи Беларус, засилва натиска върху ЕС

Пенсионираният генерал на САЩ Бен Ходжис се надява европейците да се противопоставят на тормоза на Кремъл

Представител на НАТО заяви: "Изявлението на Северноатлантическия съвет за Беларус беше съгласувано от всички 30 съюзници с консенсус. Ние не навлизаме в подробностите на дискусиите в Северноатлантическия съвет, които са поверителни."

Един от дипломатите заяви, че Столтенберг е спечелил съгласието на всички съюзници, включително Турция, за окончателния текст, публикуван на уебсайта на НАТО, за да се избегнат по-нататъшни публични разделения.

Настояването на Турция за разводнен текст разстрои редица съюзници, особено Полша, Литва и Латвия, които настояваха за по-строги формулировки, добавиха дипломатите. 

Украйна иска целият свят да обяви Лукашенко за международна заплаха за мира

Украйна иска целият свят да обяви Лукашенко за международна заплаха за мира

Призовава ООН, ЕК, ЕП, Съвета на Европа, ОССЕ и НАТО за подкрепа

Трети дипломат заяви, че желанието на Анкара е насочено главно към използването на формулировка, различна от тази на Европейския съюз, която съдържа подробни предложения за санкции. Те включват забрана за прелитане на въздушното пространство на ЕС от беларуските авиокомпании, а беларуски авиокомпании да не използват летищата на ЕС и призова авиокомпаниите от ЕС да избягват Беларус.

Турция не е член на ЕС, въпреки че е била кандидат от много години.

"Много съюзници бяха много разочаровани от Турция. За НАТО беше важно да отговори и не е ясно защо Анкара трябва да иска да защити Лукашенко", коментира европейски дипломат, присъствал на дискусията.

През последните години Турция стана по-труден партньор за някои съюзници от НАТО, сблъсквайки се с Франция заради турската политика в Либия, със САЩ за Сирия и с Гърция за енергийните права в Средиземно море.

Русия предупреди Турция за топлите ѝ отношения с Украйна

Русия предупреди Турция за топлите ѝ отношения с Украйна

Ердоган миналия месец обеща подкрепа на Киев

Турция също закупи ракети за противовъздушна отбрана от Русия, която според НАТО е противник, който се опитва да дестабилизира Запада.

Съединените щати и Европейският съюз критикуваха това, което смятат за плъзгане към по-авторитарно управление при президента Реджеп Ердоган, особено след неуспешния преврат през 2016 г.

Но Турция, която има втората по големина армия в НАТО и се намира на стратегическо място между Европа и Близкия изток и с брегове в Черно и Средиземно море, е твърде голяма и важна за ЕС или САЩ, за да я игнорират.

Анкара многократно е заявявала, че подкрепя НАТО, но че има право да следва собствената си суверенна външна политика

Бруталният съюз Путин-Ердоган - никой не може да разгадае тайната

Бруталният съюз Путин-Ердоган - никой не може да разгадае тайната

Труден за квалифициране, новият руско-турски екип, в който се смесват съперничество и сътрудничество, се утвърждава като едно от големите геополитически събития на десетилетието