Русия в четвъртък блокира кацането на поне два европейски самолета в Москва, тъй като те планираха да избегнат въздушното пространство на Беларус - индикация, че руският президент Владимир Путин засилва защитата на бившата съветска република след наглия арест на дисидент и журналист на борда на полет на Ryanair пише USN.

Austrian Airlines потвърждава пред US News, че Русия отказва да даде разрешение за планиран полет от Виена до Москва заради новите мерки, наложени от страните от ЕС за изолиране на Минск.

"Въз основа на препоръка на Агенцията за авиационна безопасност на ЕС (EASA), Austrian Airlines спря полети през въздушното пространство на Беларус до допълнително известие", пише в имейл говорителката Ивон Вахолдър. "По тази причина са необходими корекции на маршрута на полета от Виена до Москва. Промяната в маршрутите на полета трябва да бъде одобрена от властите. Руските власти не ни дадоха това разрешение. В резултат на това Austrian Airlines трябваше да отмени днешния полет от Виена до Москва. "

Европейският авиорегулатор призова всички авиокомпании да избягват Беларус

Европейският авиорегулатор призова всички авиокомпании да избягват Беларус

Небето над Беларус е част от основния коридор между Азия и Европа

Air France също е подложена на подобни наказателни мерки от Москва. "Air France потвърждава, че е трябвало да отложи полет AF1154 от Париж-Шарл дьо Гол до Москва с Boeing B787 на 26 май 2021 г. по оперативни причини, свързани с обхода на беларуското въздушно пространство, което изисква ново разрешение от руските власти да влезе на тяхна територия", коментира говорител говори пред US News.

"Полетът е отложен за 27 май и допълнителна актуализация ще бъде предоставена тази вечер. Пътниците са подпомогнати от персонала на Air France на летището в Париж Шарл де Гол. Air France съжалява за всички неудобства, причинени от тази ситуация."

Анализаторите смятат, че този ход очевидно е насочен към подкопаване на европейските сили, които чрез ЕС наложиха рядко и бързо обединено осъждане на Беларус, включително нови заповеди за полети за избягване на въздушното му пространство и разглеждане на нови санкции.

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Заради принудително приземения самолет

"Русия иска да се опита да създаде предпоставки, които да се противопоставят на тези "санкции", казва Тим Морисън, който бе главен съветник за Русия в Съвета за национална сигурност на Белия дом в администрацията на Тръмп, а сега е старши сътрудник в института "Хъдсън".

Лукаш Адамски, заместник-директор на базирания във Варшава Център за полско-руски диалог и разбирателство, написа в туитър, че Русия "удря по-слабите звена във веригата на солидарността на ЕС, надявайки се, че това ще доведе до нарушение", според превод.

Тази седмица Русия изрази пасивна подкрепа за Беларус, след като нейният автократичен лидер Александър Лукашенко в неделя нареди на изтребител МиГ-29 да принуди кацане на полет на Ryanair, пътуващ от Гърция до Литва.

Лукашенко плаши със световна война при конфликт в Беларус

Лукашенко плаши със световна война при конфликт в Беларус

При външна агресия Беларус не очаква да спечели, но ще нанесе сериозни щети на врага

Ескалиращата подкрепа на Москва за Беларус - който през последните години изрази известен интерес към по-сериозни отношения със Запада - създава редица клопки за европейските страни в близко бъдеще, особено ако те се поддадат на нов натиск на Москва. 

"Надявам се европейските държави да останат силни и обединени в това", коментира пенсионираният генерал-лейтенантът Бен Ходжис, който до 2018 г. ръководи всички американски сили в Европа.

Той започва командването си през 2014 г., когато Русия насилствено анексира Крим. "Те трябва да осъждат Кремъл за неговата подкрепа и похвала за действията на Лукашенко. Ако те се поддадат в това, това само призовава за бъдещ тормоз от Кремъл."

Украйна иска целият свят да обяви Лукашенко за международна заплаха за мира

Украйна иска целият свят да обяви Лукашенко за международна заплаха за мира

Призовава ООН, ЕК, ЕП, Съвета на Европа, ОССЕ и НАТО за подкрепа