Европейският авиационен регулатор призова в сряда всички авиокомпании да избягват въздушното пространство на Беларус от съображения за безопасност, като заяви, че принудителното отклоняване на полет на Ryanair е поставило под въпрос способността на страната да осигури безопасно небе, съобщава "Ройтерс". 

Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) заяви, че съветва авиокомпаниите от ЕС, както и превозвачите извън ЕС, които летят до или от блока, да избягват тези въздушни пътища, освен при спешни случаи.

"Обстоятелствата около това действие поставят сериозни съмнения в зачитането, което Беларус проявява към международните правила за гражданската авиация", заяви EASA в бюлетин за безопасност.

"Действията, предприети от Беларус, представляват повишен риск за безопасността на полета (Ryanair) и поставят под въпрос способността на Беларус да предоставя безопасни аеронавигационни услуги."

Тъмни облаци над беларуската авиокомпания

Тъмни облаци над беларуската авиокомпания

Политика на Лондон срещу Лукашенко

Европейските авиокомпании започнаха да пренасочват полетите във вторник, тъй като международното възмущение срещу Минск се увеличава след ареста журналист дисидент в неделя.

В понеделник министрите на ЕС призоваха превозвачите на ЕС да избягват полетите над Беларус и заявиха, че ще забранят на беларуските авиокомпаниите да летят до ЕС, въпреки че все още не са приети официални мерки преди транспортната среща на 3 юни.

Намесата на EASA от съображения за безопасност е отделна от министерската заплаха от политически санкции и включва авиокомпании извън ЕС, които продължават в някои случаи да летят над Беларус - част от основния коридор между Азия и Европа.

Насоките на EASA обаче не са задължителни.

Длъжностните лица в Беларус не бяха на разположение веднага за коментар по предупреждението на EASA. Президентът Александър Лукашенко по-рано в сряда обвини "недоброжелателите" на страната, че се опитват да задушат Беларус.

Лукашенко обвинява зложелателите на страната в задушаване на Беларус

Лукашенко обвинява зложелателите на страната в задушаване на Беларус

Принудил приземяването на самолета, защото защитавал хората